Geld & Carrière

11 kantoortermen die per direct afgeschaft moeten worden

kantoortermen-afschaffen
Foto: The Wolf of Wallstreet

Als je op kantoor werkt, dan zul je vast te maken hebben met types die hun vocabulaire rechtstreeks uit de bak onder de papierversnipperaar vandaan hebben gehaald. Ze gebruiken termen waarvan de teennagels in de zolen van je schoenen gaan staan, zoals ‘zullen we dit beletsel even tackelen’? Helaas is deze vorm van communicatie in veel kantoren besmettelijk en lopen er talloze dodo’s in maatpakken rond die op deze manier met elkaar communiceren. 

Kantoortermen die afgeschaft moeten worden

Het lijkt op een buitenaards taaltje dat doorspekt is met invloeden uit gemeentehuizen, Wall Street, de voetbalkantine en een hockeyclub uit Laren: kantoorbedienden die er hun eigen termen op nahouden. Iedereen die op kantoor werkt gruwelt ervan, maar het kruipt er langzaam in op het werk. Zoals een Amsterdammer die langzaam Fries gaat praten omdat hij al jaren in Grou woont.

Deze besmettelijke kantoortermen op je werk moeten eigenlijk gewoon worden afgeschaft, maar zo makkelijk gaat dat niet. Het is vocale cultuur, dat samenhangt met happy socks en mini basketbalringen op de rand van de koffiemachine. De onderstaande termen zijn tenenkrommend, hardnekkig en slaan over het algemeen helemaal nergens op. Pak maar vast een stressbal, want na het lezen van de onderstaande kantoortermen neem je waarschijnlijk een hap uit je laptop.

kantoortermen-afschaffen

11. Parkeren

Als je collega’s iets willen ‘parkeren’ dan bedoelen ze het uitstellen van een bepaalde opdracht of andere bezigheid. Het is kantoorjargon voor het woord ‘uitstellen’.

10. Ergens een klap op geven

Als er op kantoor wordt gesproken over ‘ergens een klap op geven’ dan bedoelen ze het maken van een beslissing. Wie deze term heeft verzonnen verdient een speciaal plekje in het bureaucratische vagevuur.

9. Iets aanvliegen

‘Hoe zullen we die tegenvallende cijfers nou eens aanvliegen’? De term aanvliegen is gewoon een domme vervanging voor het woord ‘oplossen’ of ‘aanpakken’.

kantoortermen-afschaffen

8. Ik hoor wat je zegt

Als je collega de woorden ‘ik hoor wat je zegt’ uitspreekt tijdens een conversatie dan kun je er vanuit gaan dat hij jouw idee of oplossing ruk vindt. Deze woorden worden vaak gevolgd door de woorden ‘maar laten we het op deze manier aanpakken’.

7. Iets ‘on hold’ zetten

Iets ‘on hold’ zetten betekent hetzelfde als iets parkeren. Iets uitstellen dus. ‘Laten we deze opdracht even on hold zetten, want we moeten eerst die complexe opdracht nog aanvliegen’.

6. Iets erin fietsen

‘Fiets jij die cijfers van het afgelopen kwartaal er nog even in?’. Dit gaat vaak gepaard met een knipoog of het gebaar van een pistoolschot met de vingers. Als je collega deze term gebruikt bedoelt hij dus het toevoegen of verwerken van iets.

kantoortermen-afschaffen

5. Tackelen

We noemen deze term nog maar een keer, want het is een van de meest hardnekkige en irritante termen die op kantoor wordt gebruikt. ‘Zullen we voor de vrijmibo dat probleem even tackelen?’.

4. Een balletje opgooien

Als iemand op kantoor een balletje opgooit dan wordt er bij een persoon of een afdeling een idee of verzoek op tafel gelegd. ‘Gooi jij even een balletje op bij het management?’.

3. Zitten grasduinen

Als iemand urenlang in een bak met dossiers heeft zitten grasduinen, dan wil dat zeggen dat die persoon flink wat tijd heeft lopen zoeken. Het woord spitten of doorspitten wordt ook wel gebruikt, maar dat wekt bij de meeste mensen een stuk minder agressie op.

kantoortermen-afschaffen

2. Alle neuzen dezelfde kant op

We moeten het unaniem eens zijn, we hebben hetzelfde doel, we werken allemaal naar een bepaald resultaat toe, etc. ‘In onze organisatie staan alle neuzen dezelfde kant op’.

1. Ergens je plasje over doen

‘We hebben voor deze opdracht alvast even een opzetje gemaakt, willen jullie daar ook nog even een plasje over doen?’. Deze verschrikkelijke term houdt in dat je ergens je bijdrage aan moet leveren of dat je ergens je mening over moet geven.

kantoortermen-afschaffen