Hoe ontstaat kaal worden en kun je dit voorkomen?
-
Rik de Meulmeester
- •
- Health
- •
- •

Hoe ouder we worden, hoe grijzer ons haar wordt. Zo werk het nu eenmaal. Echter hebben sommige mensen al snel last van alopecia androgenetica (kaal worden). Kaal worden is niet gek, maar kan toch wel vervelend zijn. We willen natuurlijk allemaal het liefst een volle bos haar. Waar worden mannen kaal van en wat kan ik doen bij kaal worden?
De eerste verschijnselen van alopecia androgenetica
In de loop van de jaren worden we allemaal langzaam kaal. Kale plekken worden groter en gaan helaas niet meer weg. Je wordt niet gelijk kaal, op de kale plekken komen eerst dunne, korte haren. Daarna worden de plekken volledig kaal.
De eerste verschijnselen kan je herkennen aan de voorkant die steeds kaler wordt. Er kunnen diepere inhammen ontstaan aan de zijkanten van je hoofd. Daarnaast kan de kruin kaal beginnen te worden. De kale plekken worden steeds groter, vaak blijf de welbekende krans aan haar over op het achterhoofd.
Hoe ontstaat kaal worden bij mannen?
Allereerst is het belangrijk om te weten dat kaal worden te maken kan hebben met aanleg. Maar het heeft ook te maken met overgevoeligheid voor hormonen. Er zijn verschillende oorzaken waarom mannen kaal worden.
1. Aanleg
Er wordt vaak gezegd dat als je wilt weten hoe je er later uitziet dat je naar je vader en opa moet kijken en dan een idee hebt hoe jij er later uit gaat zien. Dus komt kaalheid in je familie voor? Grote kans dat je zelf ook snel kaal zal worden. Dit is dus genetisch bepaald
2. Overgevoeligheid hormonen
Dat zit zo: haren groeien uit haarzakjes, die zitten bijna op de hele huid. Op het moment dat je kaal wordt zijn de haarzakjes overgevoelig voor mannelijke hormonen. Met name testosteron. Zowel mannen als vrouwen hebben deze hormonen, op het moment dat de haarzakjes overgevoelig zijn voor mannelijke hormonen verdwijnen de haarzakjes volledig.
3. Te veel mannelijke hormonen
Een andere oorzaak is het hebben van te veel mannelijke hormonen. Helaas kan je daar niet veel aan doen. Gebruik je toevallig anabole steroïden (zoals vaak gebeurt bij bodybuilding) dan kan je ook te veel mannelijke hormonen krijgen.
4. Ernstige stress
Door chronische stress kan je haaruitval veroorzaken. Ernstige stress (Telogeen Effluvium) kan leiden tot haaruitval. Stress verhoogt de adrenaline in je lichaam en dat kan ervoor zorgen dat je haaruitval wordt verergerd. Ook zijn er mensen die hun haren uit hun hoofd beginnen te trekken op het moment van ernstige stress. Zo ontstaan er kale plekken.
Kun je kaal worden voorkomen?
Volledig het kaal tegengaan is niet mogelijk. Toch zijn er wel middelen tegen kaalheid te koop. Zoals crèmes, lotions en shampoos. Check deze fijne shampoos voor schitterende lokken. Helaas moeten we er wel bijzeggen dat de werking van deze middelen niet helemaal bewezen is.
Probeer je hoofdhuid te beschermen tegen de zon. Draag daarom een pet of hoed. En smeer je kale hoofdhuid in met een goede zonnebrandcrème. Op deze manier beperk je ook het risico op huidkanker.
Zoals aangegeven is stress een grote boosdoener. Zorg daarom dat je momenten pakt om te rusten. Probeer bijvoorbeeld meditatie of neem meer tijd voor jezelf. Al is het maar om je favoriete Netflix serie te kijken.
Behandelingen tegen kaalheid
Een behandeling tegen kaalheid is niet per se nodig. Het hoort bij het ouder worden. Wel snappen we dat als je nog jong ben, dat je er onzeker van kan worden. Gaat het kaal worden gepaard met andere klachten (zoals vermoeidheid en sombere gedachten) dan is het misschien toch verstandig om een huisarts te bezoeken.
Haartransplantatie?
Als je echt heel graag wilt dat je je haren weer terug krijgt is er ook nog de optie om te kiezen voor een haartransplantatie. Dat werkt zo: als je kaal wordt zal je altijd nog wat haar op je achterhoofd hebben. Bij een haartransplantatie neemt de arts haarzakjes va je achterhoofd weg. De arts plaats de haarzakjes dan terug op een kaal deel van je hoofdhuid. En in ie verplaatste haarzakjes kan dan weer haren groeien.