Geld & Carrière

Justin Bieber verkoopt muziekrechten: dit is nu zijn vermogen

Justin Bieber muziekrechten verkocht vermogen

Superster Justin Bieber heeft recentelijk al zijn muziekrechten verkocht aan het Britse bedrijf Hipgnosis. Het is de grootste deal ooit van een artiest uit zijn generatie, en geeft daarmee zijn hele omvangrijke oeuvre in handen van het bedrijf dat investeert in de rechten van muziek, mede om de culturele waarde ervan te preserveren. De gesloten deal klinkt voor zowel Justin Bieber als Hipgnosis als muziek in de oren.

Investeringsbedrijf Hipgnosis

Hipgnosis is een bedrijf dat sinds 2018 investeert in de intellectuele eigendommen en eigendomsrechten van artiesten. Het bedrijf wil op deze manier bewerkstelligen dat de waarde van de desbetreffende muziek niet wordt beïnvloed door de alsmaar groter wordende markt van streamingdiensten. Daarnaast kunnen ze zelf bepalen waar de muziek voor gebruikt mag worden. Het is dus een win-win situatie voor zowel artiest als Hipgnosis.

Hoewel Hipgnosis over de rechten van de muziek beschikt zal de artiest betrokken blijven bij de (reclame)projecten waarbij de muziek zal worden gebruikt, al hoeft dat formeel niet. Oprichter en CEO van Hipgnosis Merck Mercuriadis zegt dat dit puur met respect te maken heeft. Hij was eerder de manager van o.a Elton John, zangeres Beyoncé, Iron maiden en Nile Rodgers. Sinds de oprichting van Hipgnosis heeft het bedrijf al meerdere muziekrechten ‘veiliggesteld’, zoals hij het liever omschrijft.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hipgnosis Songs (@hipgnosissongs)

Voor dit bedrag verkocht Justin Bieber zijn muziekrechten

Hipgnosis maakte eerder soortgelijke deals met wereldberoemde artiesten, zoals Bruce Springsteen en Bob Dylan. De meest recente deal van het investeringsbedrijf is het kopen van de muziekrechten van superster Justin Timberlake. Mediazender CNBC schatte toen dat Timberlake een bedrag van 100 miljoen dollar op zijn bankrekening kreeg bijgeschreven. In het geval van Justin Bieber is dat het dubbele.

Bieber zal naar verluidt maar liefst 200 miljoen dollar krijgen voor zijn 290 hits, die hij sinds zijn doorbraak in 2010 heeft geproduceerd. Het vermogen van Justin Bieber schiet door de verkoop van zijn rechten naar ongekende hoogten, al had hij voor het sluiten van de deal met Hipgnosis ook al niets te klagen. Door de verkoop van de rechten aan Hipgnosis is het ook mogelijk om na zijn dood geld te verdienen aan zijn muziek, iets wat wijlen Michael Jackson ook nog steeds doet.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Justin Bieber (@justinbieber)