de juiste trekhaak kiezen voor je auto
Wheels

De juiste trekhaak voor aan je auto voldoet aan deze eigenschappen

Wanneer je eenmaal aan een trekhaak begint moet het ook een goede zijn. Handig om dan de feiten op een rij te hebben. Dat komt mooi uit, want die hebben wij hier voor je.

Controleer of je auto een trekhaak kan hebben

Niet elke auto mag een aanhanger trekken. Het maximale trekhaakgewicht vind je terug in je kentekenbewijs; goed om dat even te checken. Als je auto niet genoeg mag trekken voor een aanhanger mag je vaak wel een fietsendrager trekken. Die is een stuk lichter.

Welke soort trekhaak?

Om de trekhaak te kiezen die het beste bij de klus past let je op een paar dingen. Ten eerste ligt het eraan wat je aan de haak wil hangen. Daarnaast moet je weten hoe permanent de trekhaak moet worden.

Bij olifanttrekhaken.nl zijn de trekhaken op automerk en -model gesorteerd, om het wat makkelijker te maken. Je komt dan meteen uit op de trekhaak die aansluit op je auto.

de juiste trekhaak kiezen voor je auto

Vaste of afneembare trekhaak

Een trekhaak kan vast, afneembaar of wegdraaibaar zijn. Meest verstandig is om die keuze (deels) van het model van je auto af te laten hangen. Bij sommige auto’s bedekt de trekhaak deels het kentekenbord en in dat geval wordt het dus een afneembare of wegdraaibare trekhaak.

Parkeersensoren kunnen je trekhaak ook als obstakel op gaan pikken. Als je een vaste trekhaak wilt kun je van te voren testen of je sensoren daar last van kan krijgen, maar ook in dit geval is een afneembare of wegdraaibare trekhaak wel zo makkelijk. Dan weet je zeker dat je onnodig gepiep kan vermijden.

de juiste trekhaak kiezen voor je auto

Trekhaak voor een fietsendrager of aanhanger

Tussen een fietsendrager en een aanhanger zit flink wat verschil in het gewicht dat vooruit getrokken moet worden. Een aanhanger heeft een sterkere trekhaak nodig. Ga je fietsendragers én aanhangers trekken, dan kun je met een trekhaak voor een aanhanger beiden aan je wagen hangen.

Wat je nog meer nodig kan hebben

Die trekhaak moet ook netjes geïnstalleerd en onderhouden worden. Daar zijn wat extra accessoires voor. Bevestigingsmateriaal is een echte must, maar extra’s zoals koppelingstools, kapjes en opbergmateriaal zullen je zeker niet in de weg zitten. Je hebt hoe dan ook wél altijd een bijpassende kabelset nodig.