5 tips zodat je altijd de juiste energieleverancier kiest

De energiemarkt is sinds dit voorjaar weer volop in beweging, en de keuze aan energiecontracten is nu groter dan ooit. Maar hoe vind je je weg in het enorme aanbod? En loont overstappen eigenlijk wel? In dit artikel zetten we vijf essentiële tips op een rij om jou te helpen de juiste energieleverancier te kiezen, zodat jouw eigen portemonnee optimaal profiteert van energie besparen in de snel veranderende markt.
5. Nooit overhaast beslissen
Het klinkt wellicht gek, maar overstappen is bijna altijd de slimste zet. Als je contract afloopt tenminste; loopt het nog lang door dan betaal je waarschijnlijk een boete oftewel opzegvergoeding. Loopt je contract af, laat je dan niet verleiden door verlengingsaanbiedingen van je huidige leverancier. Soms creëren ze een bepaalde tijdsdruk onder het motto ‘wees er snel bij’. Ga hier niet op in.
Datzelfde trucje gebruiken energiebedrijven die je bellen, op straat lastig vallen of aan je deur verschijnen. Trap er niet in: online onderzoek doen loont echt heel vaak, al kost het je dan ook misschien een avondje uitzoekwerk. Uiteindelijk gaat dit je geld besparen. Je kunt namelijk steeds meer een contract op maat krijgen; gebruik je weinig stroom, maar veel gas, of andersom; zo is er voor vrijwel iedereen een goed passend – en voordeliger – contract te vinden.
4. Vast of variabel contract?
Nog maar een jaar geleden waren vaste contracten niet te vinden. Maar inmiddels kun je weer bij meerdere leveranciers terecht. Kies je voor vast of voor variabel? Dat blijft een interessante vraag op de energiemarkt. Hoewel vaste contracten een gevoel van zekerheid bieden, zijn variabele contracten met lagere gemiddelde tarieven per KWh stroom en kubieke meter gas zeker het overwegen waard.
Vooral als je het energiegebruik kunt beheren, kan een variabel contract voordelig zijn. Zorg wel dat je een financieel buffertje hebt, voor als de prijzen toch onverwacht hard stijgen.
3. Zonnepanelen blijven aantrekkelijk, maar let op terug leverkosten
Het terugleveren van elektriciteit aan het net kan nu kosten met zich meebrengen. Wel iets om even te checken wanneer je een nieuw contract wilt afsluiten. Energieleveranciers hebben het steeds moeilijker om stroom in te kopen voor klanten met zonnepanelen, wat resulteert in extra kosten.
Bovendien bieden veel energieleveranciers geen langdurige contracten of cashback-deals meer aan zonnepaneelbezitters. Toch blijven zonnepanelen aantrekkelijk. De prijzen van zonnepanelen zijn namelijk gedaald en je verdient daardoor nog altijd relatief snel je investering terug.
2. Dynamische contracten bij energieleverancier iets voor jou?
Dynamische energiecontracten winnen snel aan populariteit. Je moet dan zelf op de energieprijzen letten en proberen zoveel zelf mogelijk voor lage prijzen in te kopen. Dat kan voordelig zijn, want op sommige momenten is er zoveel aanbod dat je geld toe krijgt. Maar let op, dynamische contracten zijn niet voor iedereen geschikt. Als je risico’s wilt vermijden, of geen tijd en zin hebt hier veel energie in te steken is dit type contract wellicht niet de beste keuze voor je.
1. Laag inkomen? Beperk de risico’s
Heb je een laag inkomen, dan is het vaak verstandiger een vast contract te kiezen. Het prijsplafond verdwijnt binnenkort, wat betekent dat mensen zonder vast contract kwetsbaarder zijn bij prijsstijgingen. Kan je echt je energierekening niet meer betalen? Je ben niet de enige: vorig jaar kreeg het Noodfonds 165.000 aanvragen voor hulp. Op dit moment is het Noodfonds tijdelijk gesloten, maar de Rijksoverheid kondigde aan het voor de winter te willen heropenen.