Jimmy Savile: A British Horror Story
Netflix

Netflix Docu over Jimmy Savile laat je nekharen recht overeind staan

De Netflix documentaire Jimmy Savile A British Horror Story is op 6 april uitgebracht, en brengt een inkijk in het leven van een gruwelijke wolf in schaapskleren. Deze tweedelige documentaireserie geeft je een glimp in de zieke geest van Jimmy Savile, een voormalig Brits televisie-icoon.

Jimmy Savile A British Horror Story

Geheel begrijpelijk wordt de docuserie geleverd met een expliciete trigger-waarschuwing. Toch worden alle gruwelijkheden die Savile op zijn geweten heeft pas in de tweede aflevering aan het licht gebracht. De serie geeft een inkijkje in onder andere het systeem die ervoor zorgde dat Savile kon wegkomen met zijn misdaden.

Tijdens zijn leven was hij een van de meest geliefde figuren in het Verenigd Koninkrijk – mede dankzij zijn liefdadigheidswerk, waar hij miljoenen voor ophaalde. Onder die eigenzinnige persoonlijkheid en blond haar schuilde echter een monsterlijk roofdier die zijn status als bekendheid gebruikte als schild.

Jimmy Savile A British Horror Story

Kwetsbare slachtoffers Jimmy Savile

Het is op z’n zachts gezegd walgelijk om te zien hoe kwetsbaar alle slachtoffers van Savile waren. Zijn vrijwilligerswerk in onder andere ziekenhuizen gaf hem te kans om grote aantallen jonge meisjes achter gesloten deuren te misbruiken.

Toch zijn de details over wat hij precies deed schaars. Tip: aan het einde van de documentaireserie worden veel schokkende feiten tot in het detail aan het licht gebracht. Slechts één echt slachtoffer krijgt een significante rol in de serie, en pas op het einde.

Jimmy Savile A British Horror Story

De beste documentaire series op Netflix

De gruwelijkheden die aan het licht worden gebracht in Jimmy Savile: A British Horror Story zijn niet in woorden uit te drukken. We kunnen ons daarom ook voorstellen dat deze Netflix-original niet voor iedereen is weggelegd. Gelukkig zijn er genoeg andere interessante en spannende documentaires te vinden op Netflix.

Lees ook eens één van deze artikelen: