Geld & Carrière

Dit is hoe Amazon CEO Jeff Bezos zijn miljarden heeft verdiend

Jeff Bezos Blue Origin
Jeff Bezos inspecteert New Shepard raket / Beeld: Blue Origin

Jeff Bezos staat voor veel mensen synoniem aan Amazon en is op het moment de op één na rijkste man ter wereld. Zoals je misschien al hebt geraden wordt hij qua vermogen alleen verslagen door Elon Musk, die een slordige 82 miljoen dollars meer heeft. Dit is de weg die Bezos heeft afgelegd naar de (bijna) top van extreme welvaart.

Bezos als kleuter al ondernemend

Net als Musk was ook Bezos op jonge leeftijd al erg ondernemend en heeft hij verschillende bedrijven op zijn naam staan. Zelfs als kleuter bleek zijn ondernemende geest al toen hij met een schroevendraaier zijn wieg uit elkaar haalde. De klein Jeff wou namelijk in een echt bed slapen.

Toen de Amazon topman nog op de middelbare school zat richtte hij met zijn vriendin het Dream Institute op na een miserabele zomer bij McDonald’s te hebben gewerkt. Dat was een zomerkamp voor studenten bedoeld om creatief denken te stimuleren. Bezos vroeg 600 dollars per persoon en wist zes studenten voor zijn kamp te strikken.

Jeff Bezos
Een jonge Jeff Bezos / Beeld: Jeff Bezos, Instagram

Mislukte start-up Fitel

Nadat hij jaren later een diploma computerwetenschappen in de pocket had van Princeton University sloeg hij onder andere banen af van Intel en Bell Labs. In plaats daarvan besloot hij te gaan voor de telecommunicatie start-up Fitel. Bezos begon daar met het debuggen van code, maar beklom al gauw de carrière ladder. Uiteindelijk werd hij daar het hoofd van development en klantenservice.

Helaas kwam Fitel niet echt van de grond en verdween Bezos naar Bankers Trust, wat nu onderdeel is van Deutsche Bank. Ook daar kreeg hij al snel een promotie en mocht hij zich na een tijde vice president noemen.

D.E. Shaw wou geen boeken…

Na twee jaar bleek de baan toch saai te zijn en besloot de toen 26-jarige Jeff zich meer te richten op technologie. Hij nam een baantje bij de hedge fund D.E. Shaw, waar hij na vier jaar één van de vice presidents werd. Als vice president was Bezos gericht op het onderzoeken van nieuwe mogelijkheden op het internet, dat in die tijd rap aan het groeien was.

Bezos kwam uit op 20 producten, die online goed zouden moeten verkopen. Hij besloot dat de verkoop van boeken de meeste kansen had, maar D.E. Shaw dacht daar anders over. Hierop besloot Bezos zijn boeken idee zelf uit te werken en, je raadt het al, dat was het begin van Amazon.

Amazon: van boeken naar grootste online retailer

Amazon begon dus als online boekenwinkel en in 1995 werd het eerste boek verkocht. Het had overigens niet veel gescheeld of Amazon was MakteItSo geworden. Bezos is namelijk een fan van Star Trek en overwoog “make it so” als referentie naar een uitspraak van kapitein Jean-Luc Picard.

In de eerste maand na de lancering van Amazon had de online shop al boeken verkocht in 45 verschillende landen en genereerde de winkel zo’n 20 duizend dollars per week. Sinds het jaar 2000 verschenen er ook internationale versies van de site en in 2014 kreeg ook Nederland een eigen Amazon.nl shop.

Amazon Jeff Bezos

Inmiddels verkoopt Amazon zo’n beetje alles wat je zou kunnen bedenken van gadgets en andere devices tot kleding en koelkasten. Daarnaast heeft het bedrijf ook een lijn slimme speakers, waar de welbekende virtuele assistent Alexa bij hoort.

En vergeet natuurlijk de Amazon muziek- en video-streaming diensten niet, die extra geld in het laadje brengen. Onlangs heeft het bedrijf ook een fysieke kledingwinkel gelanceerd, waar klanten via een app kleding automatisch in de paskamer kunnen laten verschijnen.

In februari 2021 maakte Amazon bekend dat Jeff Bezos ging aftreden als CEO van het bedrijf. De Amazon topman zou zich meer willen focussen op zijn andere passies. Die bestaan onder andere uit zijn Day One en Bezos Earth fondsen in een poging de wereld een betere plek te maken.

Daarnaast gaat hij zich ook richten op The Washington Post, die hij in 2013 voor 250 miljoen dollars heeft gekocht, en zijn particulier ruimtevaartbedrijf Blue Origin.

Blue Origin in de race naar de maan

Dat ruimtevaartbedrijf kwam overigens niet zomaar uit de lucht vallen. Bezos wou als kind al bezig gaan met de ruimte en zou tegen zijn leraren hebben verkondigd dat de toekomst van de mensheid niet op deze planeet ligt.

Blue Origin werd in 2000 opgericht en wist in 2015 als eerste commercieel ruimtevaartbedrijf succesvol een herbruikbare raket te lanceren. Het bedrijf richt zich zowel op ruimtetoerisme als innovaties voor de wetenschappelijke ruimtevaart.

Blue Origin lancering New Shepard raket
Lancering Blue Origin New Shepard raket / Beeld: Blue Origin

Je zult ongetwijfeld berichten voorbij hebben zien komen over bonje tussen Blue Origin en SpaceX. Beide bedrijven zaten namelijk in de race voor een lucratief NASA contract. NASA wil tegen 2024 weer mensen op de maan zetten onder het Artemis programma en daar is een zogenaamd Human Landing System voor nodig.

De bedrijven van Bezos en Musk kwamen allebei met een plan en uiteindelijk won SpaceX het. Hierop klaagde Bezos NASA aan, maar dat bleek tevergeefs. NASA heeft wel aangegeven dat er nieuwe kansen zullen komen voor verschillende bedrijven om de aanwezigheid van de mens op de maan te realiseren. Uiteraard heeft Musk in ware Elon stijl de nodige tweets over de strijd online gegooid.

Het verhaal van Jeff Bezos en Elon Musk heeft verschillende overeenkomsten. Beide mannen begonnen met een online bedrijf, zijn bezig met de ruimtevaart en hebben miljarden op hun naam staan. Meer weten over Elon Musk? Lees hier meer over de bedrijven waar de miljardair zijn fortuin mee heeft verdiend.