James Webb ruimtetelescoop aangekomen op eindbestemming
Tech

James Webb-ruimtetelescoop (JWT) aangekomen op nieuwe thuisplek

Ongeveer een maand na zijn lancering is de James Webb ruimtetelescoop eindelijk aangekomen op zijn nieuwe thuisplek in de schaduw van de Aarde. Vanaf hier zal hij het universum bestuderen en onder andere op zoek gaan naar bewoonbare planeten.

James Webb telescoop in baan rond de zon

De James Webb is de opvolger van de beroemde Hubble ruimtetelescoop en bevindt zich zo’n 1,5 miljoen kilometer van onze planeet in de tegenovergestelde richting van de zon. Op deze stabiele plek, ook wel een Lagrangepunt genoemd, blijft de telescoop op een vaste relatieve positie terwijl hij met de aarde meedraait om de zon.

Hoewel de ruimtetelescoop op zijn eindbestemming is aangekomen, kan hij nog niet meteen aan de slag met het versturen van beelden en meetdata. Het apparaat heeft namelijk een extreem koude omgeving nodig om goed te functioneren. Het zal dan ook eerst nog ongeveer een maand duren voordat één van de benodigde meetinstrumenten op temperatuur is. Deze moet namelijk gekoeld worden tot 266 graden onder nul.

James Webb ruimtetelescoop

Begin observaties zomer 2022

Daarna begint de testfase en kunnen ingenieurs checken of alles goed werkt. Wetenschapper Jane Rigby legt tijdens een persconferentie uit dat “alles wat ze op het moment doen te maken heeft met het klaarstomen van het observatorium om transformatieve wetenschap uit te voeren.”

“We zijn nu een maand bezig, maar de baby heeft zijn ogen nog niet eens geopend.” Naar verwachting zullen de eerste wetenschappelijke missies rond het einde van juni 2022 van start gaan.

Op zoek naar bewoonbare planeten

In het eerste jaar staan meer dan 300 observatie programma’s op de planning. Veel daarvan zullen gefocust zijn op het bestuderen van exoplaneten om meer te weten te komen over de compositie van de atmosfeer en mogelijke bewoonbaarheid. Andere programma’s hebben weer te maken met verre sterrenstelsels, waarbij er wordt gekeken naar hoe ze door de tijd heen zijn gevormd en geëvolueerd.

Iets anders waar de James Webb ruimtetelescoop mee gaat helpen is het begrijpen van donkere materie en energie, in een poging om één van de grootste mysteries van de kosmos te ontrafelen. Omdat de missie tot nu toe vrij soepel is verlopen, zou de telescoop genoeg energie moeten hebben meer dan 10 jaar vooruit te kunnen.

voyager space station ruimtehotel

Eerste ruimtehotel in

Uiteraard zal het nog wel even duren voordat we daadwerkelijk de eerste nederzettingen op een andere planeet kunnen gaan bouwen. Mogelijk krijgen we al eerder een voorproefje van wonen in de ruimte met dit aankomende ruimtehotel. En in de tussentijd wil Elon Musk ook meteen beginnen met billboards in de ruimte.