Geld & Carrière

Hoe Jack Ma (Alibaba) 30 miljard verloor met 1 kritische toespraak

jack-ma-toespraak-verlies-30-miljard
Foto: BSR

Voor Jack Ma, de oprichter van Alibaba en Ant Group, veranderde een toespraak niet alleen zijn persoonlijke geschiedenis, maar ook die van zijn bedrijven en zijn persoonlijke fortuin. Jack Ma verloor bijna de helft van zijn vermogen, toen geschat op 61 miljard dollar, na een kritische toespraak in 2020. Maar hoe wist deze slimme man zoveel geld te verliezen?

De opkomst van Jack Ma

Jack Ma is een van de meest bekende figuren in de wereld van technologie en ondernemerschap. Hij is de oprichter van Alibaba, de eigenaar van de populaire webwinkel AliExpress dat zelfs graafmachines verkoopt, en Ant Group, de eigenaar van de betaaldienstverlener AliPay. 

Ma’s invloed strekte zich uit tot ver buiten de grenzen van zijn bedrijven. Hij werd gezien als een visionair, een pionier in de Chinese tech-industrie, en een symbool van het nieuwe, moderne China. Maar zijn sterke persoonlijkheid en ongefilterde meningen zouden uiteindelijk leiden een aardige daling in vermogen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jack Ma (@jackma_alibaba)

De toespraak die de Chinese regering schokte

In 2020 hield Jack Ma een toespraak waarin hij kritiek uitte op het Chinese regeringsbeleid. Dit was niet omdat China zonnepanelen in de ruimte gaat plaatsen, maar met name op de toezichthouders en banken. Deze toespraak zou een keerpunt in zijn leven worden. Ma, die bekend stond om zijn uitgesprokenheid, had misschien niet verwacht dat zijn woorden zo’n verwoestend effect zouden hebben op zijn zakelijke fortuin.

Ma had plannen om Ant Group naar de beurs te brengen in wat de grootste beursgang aller tijden had moeten worden. Maar na zijn kritische toespraak grepen de Chinese autoriteiten in. Ze stopten de beursgang, dwongen Ma om Ant Group op te splitsen, en uiteindelijk trad hij terug als CEO.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jack ( 马云 ) (@jackma.official)

Het vermogen van Jack Ma na zijn speech

Na de geannuleerde beursgang verdween Ma enkele maanden uit het openbaar, wat leidde tot speculaties dat hij mogelijk was opgepakt. De exacte omstandigheden van deze periode zijn nog steeds niet volledig duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat Ma’s fortuin aanzienlijk is gedaald sinds zijn toespraak. 

De waarde van Alibaba’s aandelen heeft ook geleden onder deze situatie. De marktwaarde van het bedrijf is nu nog maar een derde van wat het was in 2020. Volgens Bloomberg heeft Ma nu nog een vermogen van 30 miljard dollar, minder dan de helft van zijn vermogen voor zijn speech en de geannuleerde beursgang. Dan is het dalende vermogen van Lil Kleine nog niks verlegen met deze daling!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jack Ma (@jackma_alibaba)