jack daniels 10 year
Food & Drinks

Jack Daniels brengt eerste 10-jarige whiskey uit in meer dan eeuw

Voor het eerst sinds een hele lange tijd heeft het bekende Jack Daniels Tennessee Whiskey een leeftijdsaanduiding op een van zijn flessen. De beroemde distilleerderij brengt voor het eerst in meer dan een eeuw tijd een 10 jaar oude whiskey uit. De laatste keer dat dit gebeurde kon meneer Jack Daniels het nog in levende lijve navertellen.

Jack Daniels

Het merk zoals we dat vandaag de dag kennen werd, zoals je misschien al kan raden, opgericht door Jasper Newton Jack Daniel, die volgens bronnen in 1850 werd geboren. Jack Daniels is volgens het Amerikaanse handelsregister de eerste distilleerderij die een licentie kreeg toegeschreven. Jasper was op dat moment nog maar 16 jaar oud. In 1911 overleed hij, en werd het bedrijf overgenomen door zijn neef Lem Motlow.

Vandaag de dag is het merk er is allerlei soorten, maten en smaken. De unieke smaak van Jack Daniels komt door de speciale houtskoolfiltering die de drank ondergaat in het proces. Wat Amerikaanse whiskeys onderscheidt van bijvoorbeeld de Schotse Scotch Whisky is het gebruik van maïs in plaats van gerst.

jack-daniels-10-year
Foto door: Brown Forman

Jack Daniel’s 10-year

Een van de grootste gedachtes achter deze nieuwe release was om een sterkere band te creëren met het verleden van het merk, zo vertelde Meesterdistilleerder Chris Fletcher aan het blad Thrillist: “De betekenis hiervan gaat dieper dan de drank maar in een whiskeyvat te doen, 10 jaar te wachten om het vervolgens uit te brengen.”

“Dit gaat over het herscheppen van een stukje van onze geschiedenis en het eren van de mensen die ons voorgingen. Zelfs de cartouche op het etiket was ontworpen om na te bootsen wat er 100-jaar geleden op de flessen verscheen de laatste keer dat er een zoveel jaar oude whiskey van Jack was.”

jack daniels 10 year
Foto door: Brown Forman

De nieuwe Jack Daniel’s 10 Year Old Tennessee Whiskey zal, volgens degenen die erachter zitten, jaarlijks als een limited edition verschijnen met een beperkte oplage. Op welke precieze datum de fles zal gaan uitkomen is niet duidelijk, maar wat we wel weten is dat het ergens in september staat te gebeuren. Voor $70 heb je een fles van 750ml in de kast staan. Niet extreem duur. Tenminste, als je het vergelijkt met de duurste whisky’s die ooit verkocht zijn.