Geld & Carrière

3 belangrijke aandachtspunten bij het investeren in vastgoed

investeren vastgoed belangrijke punten

Investeren in vastgoed wordt beschouwd als een veilige investering met een hoog jaarlijks rendement. Op het moment van schrijven dalen de huizenprijzen sterk, dus is het nu de uitgelezen kans om te investeren in vastgoed. Maar waar moet je op letten? En hoe zit dat met passief inkomen? In dit artikel gaan we je zoveel mogelijk informeren over deze vorm van investeren, want een spaarrekening levert tegenwoordig nauwelijks tot niets meer op.

1. Aflossen in plaats van sparen

Je wilt een financiële buffer aanleggen, dus dan denk je meteen aan geld sparen. Er zijn echter meer manieren waarop je geld kunt sparen, door middel investeren in LEGO bijvoorbeeld, of door extra af te lossen op je hypotheek. Dat klinkt onlogisch, maar dat is het niet. De hypotheekrenteaftrek is namelijk altijd lager dan de hypotheekrente die je betaalt. Er zijn verschillende tools op internet te vinden om te berekenen hoeveel je kunt sparen met het aflossen van je hypotheek.

Je mag overigens ook per kalenderjaar 10% van de oorspronkelijke hoofdsom boetevrij extra aflossen. Hoe dat zit kun je lezen op de website van de Consumentenbond. Je mag namelijk extra aflossen zonder boete als de actuele rente voor de resterende rentevaste periode hoger is. Aan het einde van de rentevaste periode mag je altijd extra aflossen, dat staat vast in het hypotheekcontract dat je hebt getekend.

vastgoed sparen

2. Vastgoed als belegging

Investeren in vastgoed is een solide keuze, net zoals investeren in goud dat is. Dit komt door het feit dat je iets tastbaars bezit, dat is anders dan bij cryptovaluta of aandelen. Een huis kopen als investering is een waardevast object, dat weer te verhuren is aan particulieren of bedrijven. Zo genereer je passief inkomen, wat je weer opzij kunt zetten voor een andere investering in vastgoed. Je hebt ook meteen de zekerheid van vastgoed als onderpand voor andere zaken.

Als je besluit om te investeren in vastgoed dan is het raadzaam om eerst te investeren in een raadgever die gespecialiseerd is op het gebied van investeren in deze branche, een vastgoedspecialist. Het is duidelijk dat het geld op de bank geen spaarrente meer oplevert, sterker nog; er wordt door banken steeds vaker besloten om klanten te laten betalen voor het stallen van hun spaargeld op de bank. Dus is investeren de beste keus van dit moment.

vastgoed beleggen

3. Kies het juiste beleggingspand

Investeren in vastgoed doe je niet even op een saaie maandagochtend. Er gaat een belangrijk proces aan vooraf waarin je jezelf de juiste vragen moet stellen. De keuze van het pand wat je koopt is zeer belangrijk. In welke regio staat het pand? Wat voor type huurders trekt het pand aan? Hoe groot is de kans dat het pand leeg komt te staan? Dit zijn allemaal vragen die van belang zijn als je besluit om te investeren.

Hoe meer panden je bekijkt hoe beter. Je wilt uiteraard geen slechte investering doen. Als je een keus hebt gemaakt dan is het raadzaam om een bouwspecialist naar het pand te laten kijken voordat je een bod uitbrengt. Heeft het pand energielabel A? Hoe is de staat van het pand? Wat moet je er zelf nog aan verbouwen? Investeren in vastgoed is pas een verstandige keuze nadat je andere verstandige keuzes en investeringen hebt gedaan.

vastgoed verhuren