Geld & Carrière

Investeren? Vergeet Bitcoin, Nederlandse kaas is een goede investering

Investeren? Vergeet Bitcoin, Nederlandse kaas is een goede investering

Tegenwoordig is investeren en beleggen een populaire manier om geld te verdienen. Voorheen was Bitcoin of aandelenkoersen een goede optie. Toch is er nu een andere optie waar je beter in kan investeren: Kaas. Waarschijnlijk had je deze optie nog niet zien aankomen, maar het is toch écht waar. Nederlandse Gouda, Edammer en Maasdammer blijken een hele goede investering te zijn!

Prijsstijging van de Nederlandse kaas

Volgens de date van het analysebureau A-Insights is en een prijsstijging. In Februari zijn de Nederlandse kaasprijzen gemiddeld 26,1% gestegen ten opzichte van Februari 2021. Wat is de reden van de prijsstijging? De prijsstijging heeft te maken een enorme daling in de productie van zuivel.

Dit heeft weer te maken met de daling van de melkproductie. De oorzaak is de oorlog in Oekraïne. Minder graan = minder voedsel voor de koeien = minder melk. Zo heeft alles effect op elkaar.

 Investeren? Vergeet Bitcoin, Nederlandse kaas is een goede investering
De export van de Nederlandse kazen

De Nederlandse kazen worden steeds minder geproduceerd. Zo wordt Goudse kaas 13,2% minder geproduceerd, Edammer 3,4% minder geproduceerd en ook de Maasdammer daalde met een goede 0,4% in productie. De export van de Nederlandse kazen daalt enorm. Waarbij er 6.134 ton minder kaas wordt gemaakt aan het buitenland. Dat is een daling van maar liefst 15%.

Elke keer als er schaarste is, zal de prijs stijgen. Dat hebben we natuurlijk ook gezien bij zonnebloemolie, Bitcoin en nu ook met Kaas. De beste investering blijkt Edammer. Edammer werd in een jaar tijd 34,3% duurder per kilo. Dat is een flink verschil. Gouda steeg met 25,4% en Maasdammer met een (klein) 4,8%. Wat houdt in? Dit betekent een prijsstijging van ongeveer 77 cent per kilo voor de buitenlandse kopers.

Kaas in het buitenland

Niet alleen de Nederlandse kaas is flink gestegen in prijs. Ook in het buitenland is er een flink prijsstijging. Op de importmarkt betaalden Nederlanders iets meer dan 4 euro (per kilo). In Hongarije betalen ze 5,14 euro per kilo. Dat is een stijging van 2,20 euro per kilo. En dat in een jaar. Tja, nooit gedacht dat we dit zouden zeggen maar misschien moeten we Bitcoin maar weer vergeten. Kaas blijkt een betere investering te zijn.