lego investeren
Geld & Carrière

Investeren in Lego: meer rendement dan goud

Lego, het speelgoed dat goed is voor eindeloos veel jeugdherinneringen, heeft het afgelopen decennium een groter investeringsrendement behaald dan goud. Volwassenen die ermee opgegroeid zijn en die oude herinneringen willen ophalen investeren massaal in het speelgoed. Sinds 2000 is het rendement van Lego zelfs elk jaar met 12% gestegen. Welkom bij nostalgie-economie.

Hoe verdien ik geld met Lego?

Je kunt er zelfs een hele hoop geld mee verdienen. Want als de nostalgie maar groot genoeg is, zijn mensen bereid er veel geld aan uit te geven. In dit artikel leggen wij uit hoe dat komt, en waar je in moet investeren om er winst uit te halen.

lego investeren

Het is geen hogere wiskunde. Je koopt iets, vervolgens stijgt het in waarde, waarna je het verkoopt. De Lego-markt is echter anders dan andere markten. Er zijn sets bekend die voor meer dan €5000 verkocht worden. Het mooiste hieraan is: ze zullen niet zomaar van de ene op de andere dag op magische wijze praktisch niets meer waard zijn.

De waarde hangt van zeldzaamheid en staat. De populairste sets zijn die van populaire films zoals Harry Potter, Star Wars en Indiana Jones. Als je dus goed onderzoek doet, kan dat op termijn aardig wat knaken opleveren. Zo werd de ‘Millennium Falcon’ van Star Wars in 2007 nog verkocht voor €850. In 2018 stond dat bedrag al op €1250.

Brickpicker voor de Lego aandelenmarkt

Je hebt websites waar je de aandelenmarkt in de gaten kunt houden. De Lego-gemeenschap heeft zijn eigen platform genaamd Brickpicker. Hier kun je alle prijsgerelateerde informatie vinden wat betreft Lego-sets. Ze hebben zelfs een live banner display. Maar in plaats van: Apple (+ 0,6%), Coca-Cola (+ 0.3%), … zie je Star Wars X-wing (+ 8%), Harry Potter Trein (+ 5,1%).

Of ben je toch meer op zoek naar andere manieren om te investeren? Wij hebben tips hoe je geld kunt verdienen met crypto currency.