Tech

Investeren in horloges? 7 top modellen die in waarde stijgen

investeren in horloges die meer waard worden
Rolex Sky-Dweller / Beeld: Rolex

Luxe horloges worden door veel mensen gezien als dure accessoires, die vooral bij mannen dienen als een soort statussymbool. Maar sommige van die prijzige horloges zijn meer dan iets om rond te flashen om je pols en kun je zien als een unieke investering. Wat zijn de beste horloges om in te investeren in 2022? Van deze top 7 luxe horloges weet je bijna zeker dat ze meer waard worden.

1. Rolex Sky-Dweller

Op een lijst met investeringshorloges kan Rolex uiteraard niet ontbreken. Het luxe merk is tijdloos en staat erom bekend zijn waarde goed vast te houden en zelfs in waarde te stijgen. De Rolex Sky-Dweller wordt gezien als een goede investering met zijn unieke bezel om snel de datum en tijd aan te passen.

Sky-Dweller is echter niet de enige Rolex, die de moeite (en het geld) waard is. Zo is de waarde van de Rolex Daytona inmiddels met zo’n 37 procent gestegen. Als je voor een Daytona wilt gaan is vooral de roestvrijstalen versie interessant, omdat hij zo schaars is.

Daarnaast is de Rolex Milgauss ook een horloge om in de gaten te houden. Al helemaal door de geruchten dat het luxe bedrijf van plan is de productie van de Milgauss te stoppen.

Rolex Sky-Dweller investeren in horloges
Rolex Sky-Dweller / Beeld: Rolex

2. Patek Philippe Nautilus ref. 5711/1A

Ook Patek Philippe is een merk om in de gaten te houden en dan vooral de Nautulus ref. 5711/1A. Het bedrijf stopte de productie van het luxe horloge in 2021, wat een waardestijging van 61 procent met zich meebracht.

Maar die stijging kan bij sommige Nautilus modellen zelfs veel meer zijn. Eind 2021 werd de eerste Nautulus uit Patek Philippe’s limited-edition Tiffanny & Co collectie op een veiling verkocht voor omgerekend 5,82 miljoen euro, meer dan 120 keer de normale verkoopprijs.

Patek Philippe Nautilus ref. 5711/1A investeren in horloges
Patek Philippe Nautilus 5711/1A / Beeld: watchclub.com

3. Vacheron Constantin Overseas

Vacheron Constantin is wat minder bekend onder verzamelaars, maar is qua design en kwaliteit vergelijkbaar met Patek Philippe. De Vacheron Constantin Overseas is een “sport chic” horloge dat rivaliseert met de Patek Philippe Nautilus en gezien wordt als een echt investeringshorloge.

Daarnaast is de klassieke vintage 4621 van het luxe merk erg gewild onder verzamelaars. Een paar jaar geleden werd de allereerste 4621 ooit verkocht bij veilinghuis Christie’s voor een slordige 540 duizend euro.

Vacheron Constantin Overseas investeren in horloges
Vacheron Constantin Overseas / Beeld: Vacheron Constantin

4. Audemars Piguet Royal Oak Automatic

Net als bij Rolex komt het bijna niet voor dat een Audemars Piguet horloge na een paar jaar minder waard is geworden. Maar een model dat in het bijzonder geliefd is onder verzamelaars is de Audemars Piguet Royal Oak Automatic.

Sinds 1972 zijn de achthoekige kast en de armband vrijwel hetzelfde gebleven en als je het horloge als investering wilt gebruiken, moet je op zoek naar limited-edition modellen. Zo’n gelimiteerd model is de semi-geskeletteerde tourbillon Royal Oak uit 2005 en het horloge werd dan ook onlangs geveild voor ruim 123 duizend euro.

Audemars Piguet Royal Oak investeren in horloges
Audemars Piguet Royal Oak / Beeld Audemars Piguet

5. Richard Mille RM52 Troubillon Skull

Vergeleken met de andere horlogemerken op de lijst is Richard Mille vrij jong, Het merk werd in 1999 opgericht en is binnen korte tijd geliefd geworden onder verzamelaars, dankzij zijn innovatieve en unieke horloges.

De horloges van Richard Mille zijn vooral interessant als investering, omdat elk horloge uit een limited-edition collectie komt. Hoe kleiner de oplage, hoe interessanter het is voor investeerders. Eén van de zeldzaamste modellen is de RM52 Troubillon Skull Asia Edition. Je kunt je gelukkig prijzen als je er één kunt bemachtigen, want er zijn maar 6 op de markt verschenen. In 2015 werd een exemplaar geveild voor maar liefst 414 duizend euro.

Richard Mille RM 52 Troubillon Skull investeren in horloges
Richard Mille RM 52 Troubillon Skull / Beeld: Richard Mille

6. Jaeger-LeCoultre Reverso

Het horlogemerk Jaeger-LeCoultre werd in 1833 opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot een hoog aangeschreven horlogemaker in hetzelfde rijtje als Audemars Piguet en Patek Philippe.

Ook hier geldt dat limited-edition modellen de beste investering zijn. Als je voor een Jaeger-LeCoultre wilt gaan is de Reverso erg populair en in beperkte oplage uitgebracht. Een tijdje geleden werd een zeldzaam roze-gouden Reverso verkocht voor zo’n 13,5 duizend euro. Het lijkt misschien vergeleken met de andere horloges niet veel, maar het is wel meer dan het dubbele van wat er in eerste instantie werd geschat.

Jaeger-LeCoultre Reverso Classic investeren in horloges
Jaeger-LeCoultre Reverso Classic / Beeld: Jaeger-LeCoultre

7. F.P. Journe Élégante 48

Als laatste op de lijst van investeringshorloges hebben we nog de F.P. Journe Elegante 48. In het tweede kwartaal van 2021 steeg de prijs van de Élégante 48 met zo’n 85 procent en het ziet ernaar uit dat die stijging vrolijk doorzet.

Elk jaar produceert de horlogemaker 800 exemplaren verdeeld over 6 verschillende collecties, wat de horloges erg gewild maakt. Bijzonder aan het merk is dat oprichter François-Paul Journe niet slechts horloges creëert, maar ook daadwerkelijk problemen probeert op te lossen.

Zo heeft hij onder andere de beperkte batterijlevensduur van quartz horloges aangepakt door middel van een bewegingssensor in de wijzerplaat. Als de horloges meer dan 35 minuten stil liggen, wordt er een slaap-modus ingeschakeld en zorgt een microprocessor voor het bijhouden van de tijd. Het resultaat is een batterij die tot 18 jaar meegaat.

F.P. Journe Élégante 48 investeren in horloges
F.P. Journe Élégante 48 / Beeld: F.P. Journe

Investeren in horloges die meer waard worden

Hoewel deze horloges bedoeld zijn als investering, wil je er waarschijnlijk ook gewoon mee rondlopen. Dan is het belangrijk dat je horloge goed past en met deze tips weet je altijd een perfect passend heren horloge te scoren.

Mocht je nog even geen fortuin rond hebben liggen om één van de investeringshorloges te kopen, zijn deze 10 horloges ook top voor je collectie.