Crypto

Investeren in goud of Bitcoin: welke is de betere keuze?

investeren-goud-bitcoin-keuze

Bitcoin wordt soms ook wel het digitale goud genoemd, maar is dit eigenlijk wel een terechte bijnaam? Als we kijken naar de twee soorten investeringen, zien we toch erg veel verschillen. En wat is eigenlijk de betere investering tussen de twee? In dit artikel nemen we goud en Bitcoin eens goed onder de loep.

Voordelen van investeren in Bitcoin

Bitcoin is de eerste en meest bekende cryptocurrency ter wereld. Een van de belangrijkste voordelen van Bitcoin is dat het een gedecentraliseerd systeem is, wat betekent dat het niet afhankelijk is van een centrale autoriteit zoals een bank of overheid. Bovendien is Bitcoin een relatief nieuwe activa om in te investeren. Hoewel dit uiteraard risico’s met zich meebrengt, biedt dit ook een mooie kans op lucratieve winsten.

Ten opzichte van Goud heeft het natuurlijk ook het voordeel dat het makkelijk te verhandelen is. Door bijvoorbeeld een account te maken op het grootste crypto platform Binance, kan je binnen enkele minuten Bitcoin kopen en verkopen. Dit is voor de kleine investeerder natuurlijk een stuk makkelijker dan staven goud kopen!

rendementen investeren bitcoin

Voordelen van investeren in goud

Goud is een van de oudste vormen van geld en wordt al duizenden jaren gebruikt als opslag van waarde. Een van de belangrijkste voordelen van investeren in goud is dat het stabiel is en minder volatiel dan Bitcoin. Dit betekent dat de prijs van goud over het algemeen minder snel verandert dan de prijs van Bitcoin, wat het minder risicovol maakt voor beleggers die op zoek zijn naar een stabiele investering.

Een ander voordeel van goud is dat het fysiek aanwezig is en tastbaar. Beleggers kunnen goud kopen in de vorm van fysieke munten en staven, waardoor ze een tastbaar bezit hebben. Bovendien is goud een grondstof die in veel industrieën wordt gebruikt, waardoor de vraag hoog blijft en de prijs stabiel blijft.

rendementen investeren goud

De rendementen van goud en Bitcoin

Als we kijken naar het rendement van beide investeringen, zien we aanzienlijke verschillen. Bitcoin stond zo’n tien jaar geleden, op 1 januari 2013, op €11,61. Precies 5 jaar later, in 2018, was deze prijs gestegen tot maar liefst €10602. De prijs van Bitcoin steeg vervolgens eind 2021 boven de €60.000 uit, waardoor 1 bitcoin meer waard was dan een kilo goud. Maar de prijs is momenteel weer terug te vinden op €20.725. Met deze prijs zijn de returns van Bitcoin over 10 en 5 jaar respectievelijk een x1784 en x1.95.

Goud stond op 1 januari 2013 op €40.778 per kilo. 5 jaar later, op 1 januari 2018, was dit gezakt naar €34.982. Begin van dit jaar stond de prijs echter weer op €55.039. Hierdoor zijn de rendementen over 10 en 5 jaar gezien x1.35 en x1.57. Wat natuurlijk aanzienlijk minder is dan Bitcoin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by WTFINANCE.nl (@wtfinance.nl)

Conclusie: investeren in Bitcoin of toch in goud?

Aan de rendementen te zien is Bitcoin een meer lucratieve investering. Echter is het natuurlijk wel zo dat de prijs erg schommelt en de cryptomarkt ten opzichte van een grondstof als goud veel onzekerder is. Daarnaast doet goud het vooral goed ten opzichte van andere investeringen in onzekere periodes, aangezien mensen goud als een betrouwbare investering zien.

Als je op zoek bent naar een investering waar je weinig risico neemt en toch prima rendementen kan pakken, is goud je grote vriend. Als je echter in de toekomst van cryptocurrencies geloofd, en je mentaal kan voorbereiden op volatiele prijzen, dan kan Bitcoin zo maar de investering voor jou zijn!