Tech

Taco Anema (CEO QWIC) over kansen pakken en E-bike van de toekomst

interview taco anema qwic 1

In Nederland zijn we gewend aan fietsen. Sinds een aantal jaar is er echter een verandering gaande en nemen e-bikes het straatbeeld over. Dit komt mede door de steeds hogere kwaliteit en toffere looks. QWIC (Quality With Innovative Convenience) is in deze markt een innovatief merk van eigen bodem. We vonden het de hoogste tijd om CEO Taco Anema te spreken over zijn ondernemersbloed, inspiratie halen uit China en waarom technologie steeds belangrijker zal worden.

Taco Anema zag al vroeg kansen

Taco zag op jonge leeftijd al overal kansen kansen. Als kind begon dit met auto’s wassen, later plukte hij bloemen die hij weer verkocht. Hij kwam toen al tot het besef dat je met dit soort handeltjes lekker kon bijverdienen.

Als tiener had hij een fascinatie voor audioapparatuur en kreeg de kans om speakers over te nemen van een vriend. Taco verhuurde deze apparatuur tijdens studentenfeestjes en zo ontstond zijn eerste echte bedrijf: A-Sound. Het bedrijf groeide snel en binnen de kortste keren organiseerde hij zelf feestjes, waar hij natuurlijk zelf de audio voor leverde.

Van Sunshower naar elektrische fietsen

Met twee vrienden stapte hij daarna in een nieuw bedrijf. Ze creëerden een innovatief bruiningsapparaat in een douche: Sunshower. Dit project had veel aandacht nodig en Taco verkocht A-Sound. Met een prototype haalden ze een grote investering binnen en als jonge studenten gingen ze het avontuur aan.

“We hebben geen moment getwijfeld en zijn gewoon volle bak er voor gegaan”. Na vijf jaar stapte hij uit het project en verkocht zijn aandelen. Het was tijd voor een nog groter project. Dit werd QWIC: de eerste Nederlandse producent van elektrische fietsen.

taco anema interview

Fietstocht van Beiroet naar Beijing

Michiel Hartman, de andere oprichter van QWIC, had in 2004 een fietstocht van Beiroet naar Beijing gemaakt. Op dit avontuur was hij op het idee van een elektrische fiets gekomen. Er vloog tijdens de tocht een oud vrouwtje op een fiets voorbij en hij was flabbergasted. “In China was de elektrische fiets dus al een ding, in Nederland hadden we dit nog helemaal niet gezien”.

Dit bleek een misvatting, al bleken andere aanbieders zich volledig te focussen op een oudere doelgroep. In 2006 nam Taco een vlucht naar China om daar elektrische fietsen te bekijken en bestelde er direct een aantal. Zijn nieuwe avontuur was puur op gevoel gestart.

Hiermee was QWIC meteen het eerste Nederlandse elektrische fietsen merk op de markt, een sterk staaltje ‘Dutch Craftsmanship’ zoals ze zelf zeggen. Waar buitenlandse aanbieders de focus hadden op ouderen, besloot QWIC zich al vroeg op een jonge en hippe doelgroep te richten.

E-bikes in een nieuw jasje

Taco had al snel door dat urbanisatie, gezondheidstrends en lucht kwaliteitsproblemen belangrijker zouden worden. “Ik zag opeens mijn favoriete nachtclubs in sportscholen veranderen en wist dat de wereld aan het veranderen was.” Deze veranderingen passen goed bij de visie van QWIC: het beste alternatief voor de auto en het openbaar vervoer zijn.

In het begin was de jongere doelgroep nog niet meteen enthousiast. Er ontstond een periode waarin een bepaald model, meer gericht op ouderen, het beste verkocht. Ondanks vele discussies over de doelgroep hield Taco hield voet bij stuk.

“Ondanks de wrijving die daardoor in het bedrijf ontstond hebben we altijd vast gehouden aan onze visie. We focusten op een doelgroep die er toen nog niet klaar voor was en nu wel. Dat geeft ons nu een voorsprong”.

Geen discussie: E-bikes zijn de toekomst

Het kwartje is inmiddels gevallen bij mensen van alle leeftijden: e-bikes zijn het heden en de toekomst. QWIC verkoopt inmiddels met veel succes e-bikes in Nederland, Duitsland, België en Oostenrijk.

Dit doen ze met verschillende modellen, gericht op verschillende soorten gebruikers. Ook wij hebben een van de modellen, de QWIC RD11, mogen testen en kunnen je alvast verklappen dat het een heerlijke ervaring was.

QWIC RD11 review elektrische fiets

Van E-bike producent naar Tech bedrijf

Als je vraagt naar de toekomst van elektrische fietsen en QWIC lichten de ogen van Taco op. Hij ziet autovrije steden voor zich waar de e-bike de plek van de auto inneemt. Daarnaast zal de rol van technologie steeds groter worden en ook Anema speelt hier met zijn team op in.

“Het draait allemaal om service. We maken al onze eigen elektronica en eigen apps. Het software team is binnen een paar jaar het grootste team binnen QWIC. De fiets wordt steeds meer een verlengstuk om jou te helpen”.

Volgens Taco is de fiets van vandaag daarom ook niet meer te vergelijken met de fiets van de toekomst. Het harde werk en de innovatie van QWIC is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Er zijn de afgelopen jaren dan ook nationaal en internationaal diverse belangrijke prijzen in de wacht gesleept.

QWIC als uit winnaar uit de test

De QWIC Premium Q kwam begin 2021 als winnaar uit de ElektroRad E-bike test in de categorie Stadsfietsen. Aan deze Duitse e-bike test deden een recordaantal van 86 e-bikes mee. Ook werd de Premium Q in 2021 beoordeeld als ‘Beste Koop’ door de AD.

Bekijk de website van QWIC voor alle opties, modellen en lees meer over hun missie.