Netflix

Interview: Shahine El-Hamus over de nieuwste Netflix film ‘Crypto Boy’

shahine-El-Hamus-interview
Foto: Netflix

Vanaf vandaag is de nieuwe Nederlandse film ‘Crypto Boy’ te streamen op Netflix. Een film over familie, de jongere generatie die makkelijk en snel geld wil verdienen en de veranderingen in Amsterdam. De film geeft een inkijkje in de keiharde wereld van crypto. ‘Crypto Boy’ is een echt familieproject, waar zowel de vader Sabri Saad El-Hamus, als het broertje Shahine El-Hamus van de regisseur Shady El-Hamus in spelen. Wij mochten de film al iets eerder bekijken om de hoofdrolspeler Shahine erover te interviewen.

De film zit vol referenties aan Amsterdam en de nieuwe generatie. Zijn er details die jij zelf hebt toegevoegd aan de film?

“Ik bemoei mij script technisch nooit met het verhaal. Dit is wel echt de taak van de scenarist, daar ga ik mij niet aan wagen. Maar ik heb in het verleden wel vaker teksten veranderd waarvan ik het idee had dat het karakter nooit iets op die manier zou zeggen. Bijvoorbeeld als de scenarist zelf van een oudere generatie was. Shady kent mij natuurlijk heel goed, dus hij weet ook hoe zowel ik praat als onze generatie. Mijn stempel zit dus minder in het script, maar Shady heeft het wel heel erg op mij geschreven. Hij wist van te voren namelijk ook al dat hij deze film met mij zou doen.”

Je speelt natuurlijk intieme scènes met je vader. Hebben jullie in het echte leven ook wel eens dat jullie ver van elkaar afdrijven?

“Hoe wij met elkaar zijn in het echte leven, is totaal anders dan in de film. Echte ruzies hebben wij nooit zo heftig gehad. In de film zitten de twee karakters namelijk al jarenlang, sinds de dood van zowel vrouw als moeder, elke dag op elkaars lip. Wij moesten hier wel aan wennen en goed nadenken over hoe die mensen met elkaar omgaan en waar die irritaties vandaan komen. We spelen wat dat betreft wel echt twee karakters.”

interview-shahine-el-hamus-netflix-film-crypto-boy
Shahine en zijn vader Sabri El-Hamus

Hoe ver staat Amir van jou als persoon vandaan?

“Ik denk dat er altijd wel dingen in een rol zitten van mijzelf. Mijn vrienden die de film hebben gezien afgelopen week, zeiden ook dat ze het eerste kwartier toch moesten wennen dat ze niet naar mij keken, maar dat ik wel echt een karakter speel hier. Daarnaast speel ik ook een stukje jonger dan ik in het echt ben. We zochten naar een jonge drive en energie in het karakter, met een soort bewijsdrang naar zijn vader en de rest toe. Dit is iets wat ik zelf wel herken, maar meer uit een vorige fase in mijn leven. Ik probeer het altijd wel zo ver mogelijk van mijzelf af te houden. Dan blijft het spelen ook uitdagend.”

Amir is op zoek naar snel geld verdienen. Heb jij zelf in het verleden wel eens naïeve keuzes gemaakt die achteraf niet goed bleken te zijn?

“Uhm, goeie vraag. Ik vind het wel een herkenbaar thema voor de jongere generatie. Je ziet dat jongeren graag zo snel mogelijk geld willen verdienen voor zo min mogelijk werk. Dit is erg tekenend voor een groot gedeelte van onze generatie. Ik herken en begrijp dat, maar dat is denk ik geen goede vooruitgang. Ik hoorde laatst ook iemand iets zeggen over dat iedereen snel geld wil verdienen zonder hard te werken. Maar wat als iedereen dat gaat doen? Dan zit je straks op je eiland te surfen, breek je je been en moet je naar het ziekenhuis. Geen dokter die je kan helpen, want die zit ook op zijn eigen eiland snel geld te verdienen. Het gaat heel erg over dat individualisme waarin iedereen op zichzelf gefocust is. Uiteindelijk is dit niet wat je gelukkig gaat maken. Zo gaat de film over samenhorigheid in een tijd waarin iedereen bezig is met zichzelf.”

Merk je dat er verschil in je spelen zit sinds je op de Toneelschool zit?

“Er zijn veel dingen die ik nu kan toepassen. Nu heb ik zo’n grote rugzak in methodes en skills die je daar in 3 jaar leert. Die kan ik allemaal toepassen op acteren. Ik ben ook naar deze school gegaan omdat ik binnen het acteren de craft echt wilde beheersen. Ik merkte dat ik telkens bepaalde trucjes ging gebruiken qua dingen omdat ze altijd werkten. Ik wilde mijzelf daarom graag blijven uitdagen en verbeteren.”

Voelt het anders dat de film ‘Crypto Boy’ niet in de bioscoop komt?

“Aan de ene kant vind ik het wel jammer. Gewoon puur dat je hem niet op groot scherm in de bioscoop kunt zien. Afgelopen zondag hadden we namelijk de premiere in Eye op groot scherm met hard geluid en dat is wel echt leuk. Maar aan de andere kant weet je dit al wanneer je in de film stapt en je bent natuurlijk heel dankbaar voor deze kans van Netflix. Daar klagen we dus zeker niet over.”

interview-shahine-el-hamus-netflix-crypto-boy
Foto: Netflix

Je maakt naast acteren ook muziek. O.a. voor de film Belofte van Pisa. Had je dat voor deze film ook willen doen?

“Er was sowieso geen mogelijkheid voor. Hier hebben we het ook niet echt over gehad. De muziek voor de Belofte van Pisa was ook de eerste keer dat ik dat zo deed en dat was toen ook wel muziek waarvan ik later dacht: dit zou niet het eerste genre zijn waarin ik zelf iets zou maken. Dat paste toen gewoon goed in het plaatje van de film. Dat zou ik nu niet zo snel meer doen, want dan zit je toch altijd vast aan het thema van een film. Daarnaast wil ik ook graag dat deze twee dingen, acteren en muziek maken, naast elkaar kunnen leven.”

Kunnen we nog nieuwe muziek verwachten?

“Ik heb heel lang niks uitgebracht. Als ik veel aan het spelen ben, dan vergeet ik muziek een beetje. Ik doe het wel sowieso altijd in mijn eigen tijd en dan ligt er ineens weer een hele hoop muziek klaar. Het is daarom puur een kwestie van dingen op een rijtje zetten. Er komt zeker iets aan, maar ik kan nog niet vertellen wanneer dit gaat gebeuren.”

De film ‘Crypto Boy’ is nu te bekijken op Netflix.