richard hammond interview the grand tour
Film & Serie

Richard Hammond over The Grand Tour, slechte ideeën en een Nederland special

The Grand Tour is terug met een Lockdown-special. De heren – Richard Hammond, Jeremy Clarkson en James May – duiken deze keer in de absurde wereld van de Franse autocultuur. Het is het iconische trio wederom gelukt om een klapper van een special af te leveren. The Grand Tour: Carnage a Trois is vanaf vandaag te zien op Amazon Prime.

In gesprek met Richard Hammond over The Grand Tour: Carnage a Trois

Richard Hammond kennen we natuurlijk van Top Gear, Brainiac en The Grand Tour. In de nieuwe special van The Grand Tour duikt hij met Clarkson en May in de wereld van de Fransen. Een aflevering vol met gekke stunts, bijzondere auto’s, off-road avonturen en een symbolisch einde (geen spoilers). Wij interviewden Richard Hammond over gekke Franse auto’s, een reis naar de maan en een toekomstige Nederlandse special.

Deze special is anders dan de ‘normale’ afleveringen. Past dit bij het Franse thema?

“Het plan was om de cultuur van Frankrijk te observeren. Een onderzoek naar ‘Wat is er toch mis met de Fransen?’. Dit leek ons een geweldige insteek van deze special, hoewel we aan het einde van de show tot de conclusie kwamen dat het eigenlijk allemaal wel meeviel. We kwamen er zelfs achter dat ze in sommige opzichten een hele goede visie hebben.”

Wat heb je geleerd van de Fransen in deze special?

“De houding van Fransen ten opzichte van auto’s is heel erg interessant. Als de deur nog open gaat en de wielen draaien is het volgens hen een perfecte auto. Als je maar van A naar B komt. Het idee van een auto schoonmaken op zondagochtend vinden Fransen ook belachelijk. Dat is iets waar ik ze gelijk in geef. We hebben zeker een andere kijk op de Franse autocultuur na deze aflevering. Daarnaast hebben ze een aantal hele bijzondere wetten.”

Grand Tour Carnage a trois richard hammond

Wat voor wetten sprongen er uit?

“Het is je vast wel eens opgevallen dat Franse radiostations vooral Franse muziek afspelen. Dit komt omdat 35% van de muziek op de Franse radio ook Franstalig moet zijn. Een prachtige manier van cultuur bewaken. De mooiste wet vond ik het feit dat je geen alcohol mag drinken tijdens de lunch – tenzij het wijn of bier is. Wat denken ze dan dat je drinkt tijdens de lunch? Absinhte, misschien? Ook zijn Fransen heel goed in het zeggen van “Nee, deze wet willen we niet. Het is stom.”

Kun je iets vertellen over jullie off-road avontuur in deze aflevering?

“Het off-road gedeelte was geweldig. Het mooiste aan off-road gaan in Frankrijk is het feit dat Fransen geen off-road auto’s maken. Fransen denken anders over off-road gaan. Je kunt met de meest brute off-road auto de berg opgaan en aan de top een picknickende Franse familie tegenkomen, met een doodnormale auto. Dit is wederom een van de vele lessen die we van de Fransen kunnen leren. Al deze lessen waren hilarisch om te ervaren.”

Je rijdt in deze aflevering in een auto met propeller. Waarom dacht je dat dat een goed idee was?

“Omdat het leuk is. Het is een typisch Franse oplossing voor het motoriseren van een auto. Een Fransman dacht blijkbaar: “Ja, een propeller-gemotoriseerde auto, dat gaan we doen.” Wat nog gekker is, is dat honderden Fransen toen dachten: “Ja, ik ga er eentje kopen.” Ik mocht ermee rijden en ik kan je vooral zeggen dat het angstaanjagend was.”

richard hammond the grand tour

Wat denk je dat de Fransen zelf van deze special vinden?

“God mag het weten. Eigenlijk hoop ik dat ze het opvatten zoals het bedoel was, namelijk vanuit de vraag: “Wat is er mis met de Fransen?” En dat we toen ontdekten dat ze eigenlijk op veel punten juist gelijk lijken te hebben. We kwamen er per ongeluk achter dat de Fransen een punt hebben. Dat is eigenlijk het motto van deze special.”

Het ziet eruit alsof jullie nog net zoveel lol hebben als in de begindagen. Hoe ziet de toekomst van The Grand Tour eruit?

“Ik moet er niet aan denken om te stoppen. Door de pandemie zijn we gedwongen om onszelf opnieuw uit te vinden. Daarom hebben we nu twee kleinere specials gemaakt. We zijn eraan herinnerd dat het belangrijk is om op te laden na alle grote momenten en stunts. De serie The Grand Tour blijft voor mij echt een avontuur met vrienden.”

the grand tour carnage a trois

Jullie hebben veel gekke dingen gedaan. Wat is het domste idee wat jullie ooit hebben uitgevoerd?

“Het is natuurlijk onze baan om domme ideeën bedenken en uitvoeren. Het domste idee was tijdens een aflevering in 2006, waarbij ik gewoon heel erg snel wilde gaan. Ik kwam toen met het idee om een jet-powered dragster te besturen die 595.5 km/h kon halen. Ik raakte de controle kwijt en crashte. Dat idiote idee staat voor mij wel op nummer een.”

The Grand Tour wordt uitgezonden door Amazon Prime. Gaan jullie ooit een ruimtevlucht maken met Jeff Bezos?

“We hebben het er over gehad, maar dit lijkt ons het slechtste idee ooit. Eentje zal z’n handschoenen vergeten, de ander z’n helm en de derde zal een kater hebben. En James zal sowieso te laat komen. We zijn geen astronaut types denk ik.”

Komt er ooit een Nederlandse special?

“Het lijkt ons geweldig. We hebben natuurlijk in het verleden wel een studioaflevering gemaakt vanuit Rotterdam. Als we een briljant idee, en een goed verhaal hebben, is Nederland zeker een optie voor de toekomst.”

The Grand Tour: Carnage a Trois met Richard Hammond is vanaf vandaag te zien op Amazon Prime Video.