Health

Nigel van der Horst over ‘Mannenwerk’ en kwetsbaarheid als kracht zien

interview-nigel-van-der-horst-mannenwerk

Zodra je Nigel van der Horst (32) ziet op zijn socials vallen direct een aantal dingen op. Zijn lange manen, lichaam vol tattoo’s, heavy workouts in de gym, mooie reizen en zijn passie voor koken. Nigel begon onder de naam ‘Chef met lef’ en heeft in een aantal jaren maar liefst 41.000 volgers opgebouwd. In 2020 overleefde hij een heftig ongeluk en sindsdien zien we hem steeds meer andere content plaatsen. Over kwetsbaarheid tonen als man, dingen als ‘mannenwerk’, meditatie en spiritualiteit. Dingen die mannen (te) weinig bespreken en juist daarom zo interessant zijn. Een goed moment om met Nigel in gesprek te gaan.

De diepte in met Nigel van der Horst

Nigel bereikt duizenden mensen met zijn content en werkt met verschillende grote merken samen. Voor veel mensen leeft Nigel al jaren lang het perfecte leven. Succesvol, veel reizen, evenementen met andere influencers en grote samenwerking met bedrijven. Toch valt het ons op dat Nigel de laatste tijd steeds meer ‘eerlijke’ content deelt. “Dat hele influencer leven is natuurlijk heel tof. Maar na een tijdje voelde het wat leeg en zocht ik wat verdieping”.

De afgelopen jaren is Nigel een andere weg ingeslagen en deelt dit met zijn publiek. Spiritualiteit, mannenwerk (hier komen we later op terug), de kracht van kwetsbaarheid en andere interessante topics. Verfrissend om dit soort onderwerpen voorbij te zien komen bij iemand die tegelijkertijd nog steeds heavy traint, na een zware recovery, in de gym.

@nigelvanderhorst Love & pain #rocovery #health #fitness #broken #brokenheels #brokenback #truth #trauma #innerwork #wokrout #squats #gym #accident #bereel #reel #power ♬ original sound – Yola_

Ontwaken na een heftig ongeluk

Nigel was altijd al bezig met spiritualiteit en zelfontwikkeling. Hij vertrok naar Bali om meer verdieping te zoeken, belandde bij ademcoaches en werd gevraagd om onderdeel te worden van een ‘mannencirkel’. Toch kwam de grootste verandering in een stroomversnelling na een heftig ongeluk op datzelfde eiland een aantal maanden later. Nigel brak beide hielen en zijn onderrug toen hij onder invloed van drugs van een balkon is gevallen. “Ik viel in het zwembad, ben daar verdronken en had water in mijn longen. Uiteindelijk ben ik net op tijd gered’”.

Na het ontwaken in het ziekenhuis kwam meteen het besef. “Hoewel het heel emotioneel en heftig was wist ik meteen dat ik er keihard voor moest gaan. Alsof ik mijn gordel omdeed en besloot keihard te gaan werken’”.  Er ontstond daarna een proces van zowel fysieke als mentale verwerking waarin hij onder andere werd bijgestaan door Blu, een oud-verslaafde en recovery coach. “Ik voelde na het onderzoek dat ik hem een berichtje moest sturen. Hij reageerde binnen no time. BLU kwam direct naar mijn Villa toen ik net ontslagen was uit het ziekenhuis en ging niet meer weg’”.  Blu was als een broer en vader voor Nigel. Juist op het moment dat hij dat zo nodig had.

Mannenwerk: kwetsbaarheid zien als krachtig

Nigel deelde zijn lange herstel en de moeilijke tijd waar hij doorheen ging met zijn volgers. In dit proces leerde hij veel over zijn patronen en gedrag. Een vader die er weinig was in zijn leven, het vluchten in drugs, zijn band met vrouwen en de dingen die hij in het verleden heeft meegemaakt. Dingen waar veel mannen doorheen gaan, maar weinig mannen over praten. “Mannen denken vaak dat ze alleen zijn omdat ze problemen niet met elkaar delen. Daarom gaan we vaak zuipen met z’n allen en dingen verdoven omdat het dan wat makkelijker lijkt”.

Mannenwerk bleek voor Nigel een mooie manier om met deze dingen om te gaan. Dit werk zit vol met rituelen en manieren om confrontaties aan te gaan. Confrontaties met anderen, maar ook met jezelf. Tijdens een mannencirkel doe je samen bepaalde oefeningen om dit aan te wakkeren. Broederschap inzetten om te groeien. “Je ziet sommige mannen  na een paar dagen helemaal anders naar huis gaan’”. Hieronder een video waarin Nigel meer hierover uitlegt:

Gathering of men

Nigel ziet het als missie om dit soort dingen bespreekbaar te maken. Dit doet hij onder andere door veel te delen over mannenwerk. “Ik doe wat goed voelt. Ik hoef geen motivator te worden. Ik wil gewoon zo dicht mogelijk bij mijn mensheid en waarheid komen. Als ik mijn versie daarvan uitdraag dan nodig ik anderen uit om dat ook te doen’”.

Zodra Nigel weer thuis was na zijn ongeluk sloot hij zich aan bij de Nederlandse mannencirkel ‘Gathering of Men’, een mannencirkel van vriend Oscar. Hier gaan mannen samen een container in om het beste uit elkaar te halen.  Je kunt hier meer vinden over deze Gatherings. Volg Nigel van der Horst op zijn Instagram om meer te zien van alle dingen die hij deelt. Binnenkort is hij ook te zien in het nieuwe tv-programma ‘Ik ga op reis en neem mee’.

Meer informatie over mannenwerk?