james-may-our-man-in-italy-amazon-prime
Film & Serie

Interview: James May over nieuwe Amazon-serie ‘Our Man in Italy’

We kennen James May allemaal van het iconische programma Top Gear/The Grand Tour. De presentator reist tegenwoordig voor Amazon Prime Video de hele wereld over om verschillende culturen te doorgronden. In het vorige seizoen reisde James af naar Japan, nu is het tijd om La Dolce Vita te ontdekken in ‘Our Man in Italy’. Wij kregen de kans om James alles te vragen over de serie, Italiaanse gewoontes en Ferrari’s. 

James May: ‘Our Man in Italy’

In deze gloednieuwe serie, die vanaf 15 juli op Amazon Prime Video te zien zal zijn, werpt James zijn blik op een van zijn favoriete landen. Hij ontdekt de historie, de landschappen, tradities en nog veel meer. Van de Palermo, de hoofdstad van Sicilië, tot de toppen van de Dolomieten. Uiteraard kan het eten en zelfs een beetje sport niet ontbreken.

james-may-interview-amazon-prime

Waarom heb je gekozen voor een Italië special?

“Ik ben gewoon gek op Italië. Ik heb een haat/liefde-verhouding met het land. Daarnaast werd de serie geschoten tijdens covid en daardoor konden we sommige andere landen op ons lijstje niet bezoeken. Italië leek ons een geweldig alternatief. Het is nooit een straf om af te reizen naar een van de mooiste landen van Europa.”

Wat heeft je het meest verbaast als het om Italië gaat?

“In eerste instantie denk je bij Italië aan pasta’s, pizza’s, Vespa’s en dubbele espresso’s. Maar het land heeft nog veel meer te bieden. Wat mij het meest heeft verbaast is het feit dat ik het idee heb dat Italianen niet per se blij zijn met Italiaans zijn. Ze zijn niet helemaal comfortabel met hun identeiteit en zijn in twijfel waar de toekomst van het land ligt. Het beeld wat wij hebben van La Dolce Vita, hebben zij zelf niet. Daarnaast klopt het stereotype dat Italianen chaotisch zijn in het verkeer niet helemaal. Ik zou me geen zorgen maken in steden als Rome en Napels en er gewoon in opgaan.”

Hoe zou je La Dolce Vita beschrijven?

“Ik denk dat het vooral gaat om relaxen, koffie drinken en genieten. Maar ik denk dat veel Italianen vinden dat La Dolce Vita iets is waar buitenlanders over praten. Zelf kijken ze er zelf niet zo tegenaan en is het wellicht wat overschat in hun ogen.”

james-may-interview

We moeten het even over het eten hebben. Wat beviel je het meest en kook je zelf ook Italiaans?

“Het eten is natuurlijk uitstekend en ik ben eerlijk gezegd wel een paar kilo’s aangekomen. De beste pasta’s blijven de pasta carbonara’s. Het mooiste aan Italië vind ik dat het geen extreem luxe eten is maar alles draait om kwaliteit. De meest simpele gerechte smaken gewoon magisch. Daarnaast heb ik mijn eigen kookkunsten wel uitgebreid, vooral als het gaat om pasta’s. Ik vind pizza’s oprecht een beetje overschat, niet doorvertellen.”

Wat is de grootste les die je hebt geleerd van de Italianen?

“Dat is een goede vraag. Er zijn veel kleine dingen, bijvoorbeeld wanneer je cappuccino drinkt en waar je parmezaanse kaas op doet. Maar de grote les is dat Italianen veel nadenken over hoe ze overkomen. Wat me daarin vooral opviel is dat je niet teveel mag opvallen in Italië, hoe gek het ook klinkt. Italianen maken Ferrari’s, maar je ziet ze nauwelijks op straat. Ze willen er goed uitzien maar tegelijkertijd niet teveel opscheppen, dat is namelijk niet elegant.”

James May: Our Man in Italy is vanaf 15 juli te zien op Amazon Prime Video.