Internationale mannendag
Life

Het is vandaag internationale mannendag – waarom bestaat deze dag?

Het is vandaag internationale mannendag: De dag dat we de positieve waarde die mannen aan de wereld hebben gegeven, vieren. In dit artikel gaan we dieper in over waar deze dag precies vandaan komt en waar we bij stil moeten staan.

Internationale Mannendag

19 november is eigenlijk bedoeld om het bewustzijn te vergroten over de gezondheid van mannen, net als onze culturele en sociaal economische bijdrage. Maar misschien nog wel de belangrijkste les die we uit deze dag mogen halen is de motivatie om positieve rolmodellen te worden naar de mensen om ons heen.

In 1999 werd de dag volgens de website van de Internationale Mannendag voor de eerste keer gevierd door dr. Jerome Teelucksingh. Je kan je afvragen of mannen überhaupt wel een eigen dag verdienen, want is elke dag niet een beetje mannendag?

internationale mannendag

Betekenis van deze dag

Toch is het belangrijker dan ooit om stil te staan bij deze dag. Want 19 november gaat grotendeels over openheid. Het is algemeen bekend dat vooral jonge mannen gevoelig zijn voor depressies. Vandaag stelt hen in staat om de problemen waarmee ze worden geconfronteerd aan het licht te brengen.

Het is gericht op het vergroten van een goede emotionele, fysieke en sociale gezondheid van mannen. De dag gaat echter niet alleen over het vieren van mannen, maar ook over het verbeteren van de gender verhoudingen en het bevorderen van gendergelijkheid.

internationale mannendag

eMANcipatie

De problemen waar veel mannen mee te maken krijgen hebben in veel gevallen nog steeds te maken met maatschappelijke druk. Er wordt nog vaak verwacht dat we ons moeten houden aan traditionele rolpatronen. 19 november is de dag dat we hier open en eerlijk over kunnen en moeten praten, dus grijp je kans!

Lees ook eens een van deze artikelen: