Intermittent fasting: starten, schema’s, sporten en voeding
-
Mike Darren
- •
- Health
- •
- •

Intermittent fasting is momenteel een van de meest populaire methodes om af te vallen. Periodiek vasten heeft niet alleen het voordeel van vetverlies, maar het heeft ook een lichaamsreinigende werking. Maar wat moet je weten over intermittent fasting? Wat mag je wel of niet eten? En hoe zit het met sporten? In dit artikel leggen we je alles uit over deze effectieve manier van afvallen.
Wat is intermittent fasting?
Intermittent fasting is een vorm van diëten dat gericht is op periodiek vasten. Het gaat er dus niet om wat je eet, maar wanneer je eet. Het is echter wel belangrijk dat je let op je voeding, maar daarover later meer.
Tijdens intermittent fasting eet je een bepaald gedeelte van de dag niet, en een ander gedeelte van de dag wel. Tijdens de periode van vasten drink je alleen water, of koffie en/of thee zonder suiker.
Welke intermittent fasting schema’s zijn populair?
De meest gekozen intermittent fasting methodes omvatten dus een periode van voeding-onthouding, dat resulteert in een gebrek aan inname van calorieën, wat weer resulteert in gewichtsverlies. Dit zijn de meest populaire methodes:
• Het 5:2-dieet (2 dagen niets eten en 5 dagen wel).
• De 16/8-methode (In een etmaal 16 uur niets eten, en 8 uur wel).
• Eat-Stop-Eat (Je vast 1 of 2 dagen per week na een dag eten).
Wat is de beste manier om te starten met intermittent fasting?
De bovenstaande methodes zijn populair, maar kunnen ingrijpend zijn als je deze meteen toepast. Om je lichaam te laten wennen aan intermittent fasting kun je er ook voor kiezen om te beginnen met de 12/12 methode. Dit houdt in dat je van de 24 uur in een dag 12 uur vast, en 12 uur eet. Het vasten doe je dan het grootste gedeelte terwijl je slaapt. Op deze manier wen je het makkelijkste aan dit dieet.
Je houdt dan bijvoorbeeld een tijdraam aan van 22:00 tot 10:00. Je slaat dan bijvoorbeeld je ontbijt over. Ook dit is even wennen, maar als je begint met intermittent fasting is het wel de makkelijkste methode. Als je gewend bent aan dit tijdraam dan kun je ervoor kiezen om de 16/8 methode toe te passen, of voor een andere methode te kiezen. Dit is naar onze mening de beste manier om te starten met intermittent fasting.
Intermittent fasting en sporten
Als je sport tijdens intermittent fasting dan verlies je sneller vetmassa. Als je gaat sporten in de periode dat je aan het vasten bent, dan zal je lichaam vetreserves aan gaan breken om energie te produceren voor jouw workout, en zo verbrand je dus extra calorieën. Intermittent fasting en sporten gaan dus prima samen. Het is aan het begin even doorbijten, want sporten op een lege maag kost redelijk wat doorzettingsvermogen, maar je zult al snel resultaat zien.
Het is wel belangrijk dat je geen spiermassa verliest. Dat kun je behouden door de inname van genoeg eiwitten. Een eiwitshake is altijd goed, maar kook en eet vooral een paar extra eieren als je vastenperiode erop zit. Sporten tijdens intermittent fasting kan het verbrandingsproces van vetcellen dus versnellen, en is zeker de moeite waard om toe te passen.
Hoe zit het met intermittent fasting en voeding?
In principe mag je alles eten als de vastenperiode is geëindigd. Dit wil echter niet zeggen dat je meteen bergen verzadigde vetten naar binnen kan schuiven. Laat die zakken chips en fastfood-menu’s dus staan, en kies voor een gebalanceerde voeding, het liefste met voedingsmiddelen uit de schijf van vijf. Als je betere keuzes maakt omtrent je voeding dan zal dit bijdragen aan het afvalproces.
Intermittent fasting en voeding kunnen niet zonder elkaar. Als je kiest voor een maaltijd dat laag in koolhydraten en hoog in verse producten zit dan zie je sneller resultaat in de vorm van vetverlies. Je kiest dus niet voor eten uit pakjes, kant- en klaarmaaltijden, en chips of koekjes, maar voor een lekkere verse (maaltijd)salade, of een goed gevulde verse soep. De effectiviteit van intermittent fasting wordt bepaald door voeding.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van intermittent fasting?
Zoals we hierboven beschreven is vetverlies niet het enige voordeel dat te behalen valt uit een intermittent fasting-dieet. Er zitten nog veel meer voordelen aan intermittent fasting. Denk hierbij aan een verminderde kans op diabetes type-2, de stimulatie van groeihormonen, een verlaging van LDL-cholesterol in je bloed, en verbeterende hersenfuncties. We hebben deze acht grote voordelen van intermittent fasting eerder op een rij gezet.
Kortom; intermittent fasting is een zeer effectieve manier om op een juiste manier vet te verbranden. Daarnaast heeft het ook een reinigende werking op het lichaam, en kan het preventief werken met betrekking tot ziektes. We kunnen dus vaststellen dat deze vorm van diëten zeer effectief is, en een gezonde uitwerking heeft op het lichaam in het algemeen.