Health

Intermittent fasting schema: alles over sporten en afvallen

intermittent fasting schema

Intermittent fasting is razend populair en heeft bij veel mensen het beoogde resultaat geleverd. Maar hoe zit het met een workout terwijl je bezig bent met intermittent fasting? Kun je zomaar tien kilometer hardlopen of een paar uur per dag aan de ijzers hangen in de gym? Als je sport naast je dieet dan gaat de vetverbranding ook sneller, en daar doe je het voor toch? Wij zochten uit hoe het zit met deze combinatie.

Intermittent fasting schema

We hebben het eerder gehad over intermittent fasting, en legden hierbij uit wat voor methodes er zijn. Wij namen hierop de proef op de som en begonnen met deze uitermate populaire manier van afvallen. Het belangrijkste is het inwinnen van informatie, dus dat deden we, zoals jij nu ook doet. Wat is het? En wat mag je wel of niet doen tijdens dit dieet? We wilden erbij gaan sporten, dus dat deden we.

De eerste week van intermittent fasting deden we een 12/12 schema. Op deze manier kan je lichaam wennen aan de verandering van het binnenkrijgen van voedingsstoffen. We gingen dagelijks naar de sportschool, dat deden we in de uren dat we aan het vasten waren. In dit geval begonnen we om 22:00 met vasten, en gingen de volgende ochtend om 06:30 sporten. Dit hebben we gedaan met een reden.

iintermittent fasting schema

Vetafbraak en spieropbouw

We gingen sporten in de vastenperiode omdat het lichaam energie nodig heeft om te kunnen sporten. Deze energie kan niet uit het ontbijt worden gehaald, want dat slaan we over. Het lichaam is dus genoodzaakt om vetreserves aan te breken, en dat is wat we willen. Eerst krachttraining, daarna drie kwartier cardio. Het is even doorbijten, maar na een paar dagen ben je eraan gewend. Sporten tijdens intermittent fasting versnelt het afvalproces, je verbrand nu eenmaal meer calorieën.

Nu denk je; verlies ik mijn spiermassa niet? Nee. Het is wel belangrijk dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt, anders kunnen je spieren zich niet herstellen. Dus een eiwitshake na je training is wel essentieel, want een eitje eten kan pas weer als je vastenperiode erop zit. Ondertussen drink je lekker veel water. Sporten in combinatie met intermittent fasting kan aan het begin een uitdaging voor je discipline zijn, maar het is het waard.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Martin Berkhan (@martinberkhan)

Het ‘leangains’ principe

Datgene wat we hierboven hebben behandeld, en in de praktijk hebben gebracht, wordt ook wel de ‘leangain’ methode genoemd. De grondlegger van deze methode heet Martin Berkhan, een Zweedse powerlifter die de combinatie intermittent fasting en krachttraining tot een begrip maakte in zijn blogs. Veel atleten volgden zijn 16/8 schema, waarin 16 uur wordt gevast en 8 uur wordt gegeten.

Op deze manier krijgt je metabolisme een klap, waardoor het harder aan het werk gaat, en je dus sneller een afgetraind lichaam krijgt en sneller vet verliest. Hij verloor 5,5% lichaamsvet in de periode dat hij deze combinatie van afvallen en trainen deed. Volgens de atleet is intermittent fasting en krachttraining de meest effectieve manier om een afgetraind lichaam te krijgen. De twee gaan dus prima samen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Martin Berkhan (@martinberkhan)