
Intermittent Fasting: alles wat je moet weten over deze afval methode
De meeste diëten zijn gericht op wat je moet eten, maar bij intermittent fasting draait alles om wanneer je eet. In dit artikel gaan we dieper in op het begrip, en leggen we uit wat de gezondheidsvoordelen zijn, en waar je rekening mee moet houden als je besluit een poging te gaan wagen.
Wat is Intermittent Fasting?
Er zijn verschillende manieren om intermitterend vasten te doen, maar het komt erop neer dat ze gebaseerd zijn op het kiezen van regelmatige tijdsperioden om te eten en te vasten. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om slechts een periode van acht uur per dag te eten, en de overige zestien uur te vasten.
Maar je kan bijvoorbeeld ook ervoor kiezen om slechts één maaltijd per dag te eten. Er zijn veel verschillende manieren van intermittent fasting. Wel hebben ze allemaal een ding gemeen – het opsplitsen van de dag of week in eet- en vastenperioden.
De meest gekozen Intermittent Fasting methodes:
- Het 5:2-dieet: met deze methode verbruik je 500-600 calorieën op twee niet-opeenvolgende dagen van de week. De andere vijf dagen eet je normaal.
- De 16/8-methode: Dit houdt in dat je het ontbijt overslaat en uw dagelijkse eetperiode beperkt tot 8 uur. Bijvoorbeeld dat je pas begint met eten tussen 13:00 en 21:00. Vervolgens vast je de zestien uur daarna.
- Eat-Stop-Eat: Dit houdt in dat je een of twee keer per week 24 uur vast, bijvoorbeeld door de ene dag niet te eten tot het avondeten de volgende dag.
Doordat je op deze manier minder calorieën binnenkrijgt, zal dit moeten resulteren in gewichtsverlies, mits je dit niet compenseert door heel veel te gaan eten tijdens de niet vastenperiodes. Kies dus de juiste gezonde voedingsmiddelen uit tijdens de periodes waarin je wel mag eten.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Intermittent Fasting?
De onderzoeken die gedaan zijn naar de gezondheidsvoordelen van intermittent fasting zijn nog in de beginstadia. Het zijn veelal kleinschalige onderzoeken van korte duur, of zijn uitgevoerd op dieren. Veel vragen moeten nog worden beantwoord. Houdt hier dus rekening mee.
Wat we wel weten is dat deze vorm van vasten kan helpen als je wat gewicht wil verliezen. Ook laten de onderzoeken zien dat het kan bijdragen aan de gezondheid van je hart. Zo kan het je bloedsuikerspiegel verlagen en je insulineresistentie verminderen. Dit zijn allemaal risicofactoren voor hartaandoeningen.
Ook laten sommige onderzoeken een afname zien van ontstekingen in het lichaam, wat op zijn beurt weer een belangrijke oorzaak van veel chronische ziekten is. Bij onderzoek wat is uitgevoerd op ratten, bleek zelfs dat het de levensduur 36-83% kon verlengen.
Intermittent Fasting is niet voor iedereen
Het is altijd belangrijk om eerst je huisarts te raadplegen voordat je aan een periode van vasten begint. Als je bijvoorbeeld een medische aandoening hebt, raden we ten strengste aan om eerst een medisch specialist te raadplegen voordat je eraan begint.
Lees ook eens één van deze artikelen:
- Deze voedingsmiddelen kan je het beste eten na een workout
- Stoppen met koffie drinken: de gezonde voordelen en positieve effecten
- 5 redenen waarom kickboksen dé perfecte workout is
- Onderzoek wijst uit: Klagen over andere weggebruikers is gezond
- Binaural Beats: verbeter je focus, geheugen, slaap en mentale gezondheid