intermittent fasting
Health

Intermittent Fasting: dit kun je het beste wel en niet eten

Intermittent fasting is razend populair. Het is een bewezen methode om succesvol af te vallen en wordt wereldwijd door miljoenen mensen gedaan. Je valt er niet alleen van af, maar het vermindert ook de kans op ziektes zoals diabetes type 2. Maar wat kun je eigenlijk eten als je het intermittent fasting dieet volgt? Wij zochten het uit.

Intermittent Fasting en voedsel

Er wordt gezegd dat je ‘alles kunt eten’ als je aan intermittent fasting doet, maar dat is een misvatting. In het vorige artikel over intermittent fasting en sporten hebben we uitgelegd dat sporten het afvalproces versnelt, maar dat wil niet zeggen dat je in de periode dat je mag eten meteen naar een vette hap kan grijpen. Een patatje op zijn tijd is natuurlijk niet erg, dat kan zelfs goed zijn.

Het wordt een andere zaak als je in de 8 uur dat je mag eten zoveel mogelijk fastfood en zakken chips naar binnen werkt. Liters cola drinken om dat weg te spoelen draag ook niet bij aan de effectiviteit van Intermittent fasting. Het is belangrijk om een gebalanceerd dieet te volgen waarin voldoende voedingsstoffen zitten die bij kunnen dragen aan het afvalproces. Water drinken is ook een belangrijk onderdeel, minstens 2 liter per dag.

intermittent fasting dieet

De voeding bepaalt de effectiviteit van Intermittent Fasting

Als je succesvol wilt afvallen tijdens dit dieet dan is het erg belangrijk wat en wanneer je eet. Het maken van betere keuzes en combinaties van je voeding tijdens de periode dat je mag eten is de key. Als je intermittent fasting combineert met een low-carb, clean eating menu dan zul je al snel resultaat zien. Met clean eating bedoelen we pure producten. Verse producten in combinatie met gezonde plantaardige vetten.

De juist eiwitten passen ook in een gebalanceerd dieet. Wat je dus niet eet tijdens de ‘eet-periode’ zijn fabriekseten uit pakjes, verzadigde vetten, fastfood en andere dikmakers. Producten zoals kant- en klaar maaltijden, koekjes, boterhammen etc bevatten vaak verborgen suikers, eet dus bewust weinig koolhydraten en veel gezonde voedingsmiddelen.

intermittent fasting gezond

Low Carb – Koolhydraatarm

Low carb betekent letterlijk ‘laag in koolhydraten’, of koolhydraatarm. We zien dit principe ook voorbij komen tijdens een ketogeen dieet. Als je laag in je koolhydraten zit dan hoeft je lichaam dit niet te verwerken en kan het verder met de afbraak van vetcellen. Producten zoals pizza, brood, pasta en aardappelen kun je dus het beste vervangen voor gezondere producten.

In de periode dat je mag eten kun je dus het beste verse en gezonde producten tot je nemen. De resultaten liegen er niet om, er zijn veel succesverhalen te vinden van mensen die met deze combinatie vele kilo’s af wisten te vallen. Je kunt uiteraard wel een keertje langs de Mac voor een lekkere hamburger, maar overdrijf het niet. Je zult jezelf dankbaar zijn als je na een paar weken in de spiegel kijkt.

intermittent fasting afvallen