inkomsten-amsterdam-betaald-parkeren
Geld & Carrière

Dit megabedrag verdient Amsterdam jaarlijks aan betaald parkeren

Amsterdam is een dure stad om in te leven. Als je er wilt wonen ben je gemiddeld 7200 euro per vierkante meter kwijt, en als je er je auto wil parkeren dan betaal je de absolute hoofdprijs. Onze hoofdstad is de duurste stad van Europa als het gaat om parkeertarieven, we zijn niet voor niets ‘de fietshoofdstad van de wereld’. Amsterdam harkt flink wat geld binnen met betaald parkeren. Wij zochten uit hoeveel dat is.

Parkeertarieven in Amsterdam rijzen de pan uit

Als je een dagje in Amsterdam gaat shoppen dan ben je een vermogen aan parkeerkosten kwijt. Bewoners van onze hoofdstad moeten ook diep in de buidel tasten als ze een parkeervergunning aan willen vragen, deze kosten zijn te vinden op de website van Amsterdam. We richten ons in dit geval even op de dagjesmensen die hun auto willen parkeren in de duurste parkeerstad van Europa.

Als we op de website van onze hoofdstad kijken dan kunnen we zien dat Amsterdam verschillende parkeertarieven per stadsdeel hanteert. Je betaalt minder parkeerkosten als je in een parkeergarage op de rand van de stad parkeert, en meer parkeerkosten hoe dichter je bij het centrum komt. In de binnenstad op straat parkeren kost maar liefst €7,50 per uur, en dat is jaarlijks flink cashen voor de gemeente.

parkeertarieven binnenstad amsterdam

Jaarlijkse inkomsten Amsterdam door betaald parkeren

Het maakt niet uit of je in een Fiat Panda of in een Tesla rijdt, je zal de knip moeten trekken als jij je bolide in Amsterdam wil parkeren. De stad wil de gebieden voor betaald parkeren uitbreiden, in 2024 zullen de stadsdelen Nieuw-West en Zuidoost ook tot deze gebieden behoren. Iedereen, inclusief de bewoners, moeten dan betalen voor een parkeerplekje, dat zal dan € 1,60 per uur worden.

Volgens bronnen zullen de tarieven voor straatparkeren in de zomer van 2023 stijgen. In 2022 harkte Amsterdam ruim 200 miljoen euro binnen, en dat moet in 2024 maar liefst 235,7 miljoen euro worden. Een groot gedeelte van dit geld gaat naar de infrastructuur en handhaving in de stad. De wethouder die belast is met het verhogen van de parkeerkosten zegt dat ‘het noodzakelijk is voor het onderhoud van Amsterdam’.

parkeerkosten amsterdam