
Vogels stijgen en landen op een breed scala aan oppervlakken. Hedendaagse robots daarentegen zijn beperkt in hun vermogen om zich te maneuvreren om verschillende soorten ondergronden. Wetenschappers proberen al jaren machines te maken die de manier waarop vogels vliegen en neerstrijken nabootsen. Met de nieuwe SNAG technologie lijk dat nu gelukt te zijn.
Stanford University
Een team van getalenteerde ingenieurs van Stanford University hebben het voor elkaar gekregen om een biomimetische robot te maken die dynamisch op complexe oppervlakken kan zitten en onregelmatige objecten kan vastpakken, net zoals een vogel dat kan.
De bijzondere vogelachtige poten die het team gemaakt heeft gaan bij de naam “stereotyped nature-inspired aerial grasper,” ook wel SNAG. Dit staaltje technologie zorgt ervoor dat de robots rond kunnen vliegen, verschillende soorten objecten kunnen pakken en kunnen neerstrijken op bijna elk oppervlak.
Door deze vooruitgang kunnen vliegende de robots stroom besparen in situaties waarin ze anders in de lucht zouden moeten blijven vliegen, bijvoorbeeld bij zoek- en reddingsmissies. Ook zal deze technologie ervoor zorgen dat ecologen gemakkelijker data kunnen verzamelen in de natuur.
Robotvogel Slechtvalk
SNAG is gebaseerd op de poten en klauwen van een slechtvalk. In plaats van botten heeft het een 3D-geprinte structuur. Elke poot heeft zijn eigen motor om heen en weer te bewegen en een andere om het grijpen aan te kunnen. Het been van de robot absorbeert de energie van de landing en zet deze om in grijpkracht.
In verschillende tests toonden de ingenieurs het vermogen van de robot aan om met de hand gegooide voorwerpen op te vangen, iets wat tot op heden nog nooit gelukt was. Tenslotte toonde de tests aan dat SNAG op takken van verschillende diktes, texturen, hobbels en uitlopers kon landen.
Technologische ontwikkelingen
Iedere dag komen er nieuwe baanbrekende technologieën op de markt, en de SNAG is daar slechts één voorbeeld van. Zo introduceerde Renault afgelopen week nog het prototype van hun eerste vliegende auto, en is de ontwikkeling van ’s werelds eerste ruimtehotel in volle gang. Genoeg om naar uit te kijken dus.