Geld & Carrière

Door inflatie zijn deze producten duurder geworden in 2022

inflatie

De inflatie in Nederland is op dit moment gemiddeld 8,81%. We voelen dit in onze portemonnee tijdens het doen van boodschappen, het tanken van de auto, of het pakken van een terrasje. Het leven is duurder geworden, maar welke producten zijn door de hoge inflatie in prijs gestegen? We doken even in de tabellen en kwamen tot een verbazingwekkende uitkomst.

Inflatie in Nederland door oorlog en hogere grondstofprijzen

We hebben eerder aandacht besteed aan de inflatie in Nederland. Door onder andere de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen flink gestegen. Vooral de prijzen van energie en benzine rijzen de pan uit, maar ook de boodschappenkar is voor hetzelfde geld als een jaar geleden een stuk leger. We merken de prijsverschillen dus vooral in de dagelijkse uitgaven.

Op het overzicht van Actuele Inflatie Nederland, dat gebaseerd is op de actuele consumentenprijsindex (CPI) kunnen we zien dat de inflatie in een jaar tijd met maar liefst 6,80% gestegen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruikt deze index als indicator voor het bepalen van de hoogte van de inflatie in Nederland. Er is ook een lijst met producten die duurder zijn geworden.

inflatie geld

Supermarkt verhoogt prijzen van producten door inflatie

De producten in de supermarkt worden duurder door de inflatie. Als we uitgaan van de Albert Heijn, die volgens onderzoeksbureau NielsenIQ vorig jaar goed was voor een marktaandeel van 36% in omzet, dan kunnen we een lijst samenstellen van de producten die het meest in prijs zijn gestegen. Zonnebloemolie steeg het hardst, met ruim 53%, maar is nu door de oorlog in Oekraïne bijna niet meer te verkrijgen.

  • Fixodent kleefpasta – 55,1%
  • AH Ijsblokjeszakjes – 53,1%
  • Hamlet Paashaas melkchocolade – 50,3%
  • AH zonnebloemolie – 53,3%
  • Mullrose Schoonmaakazijn – 48,2%
  • AH Schoonmaakazijn – 43,8%
  • AH ananas schijven op sap – 43,2%
  • AH mueslirepen hazelnoot – 43,2%
  • AH Tomaten 500 gr – 43,2%
  • Axe Douchegel – 43,0%

inflatie boodschappen

Energie en gas worden steeds duurder

Het zal niemand ontgaan zijn dat de gas- en energieprijzen als een raket omhoog schieten. Ook dit heeft te maken met de oorlog in Oekraïne. Volgens de cijfers van het CBS betaalt een huishouden met een gemiddeld energieverbruik 2800 euro per jaar aan energie per jaar. Dat is 1321 euro, ofwel 86 procent meer dan vorig jaar. Er zitten wel verschillen in de prijsverhogingen aan de hand van het afgesloten contract.

Ook de gasprijzen voelen mensen in hun portemonnee. Door de variabele leveringscontracten steeg de prijs van gas met ruim 350%, en dat wordt doorberekend aan de consument. Ondanks het feit dat er een compensatie door de overheid werd verstrekt, en de energiebelasting wordt verlaagd zijn er veel mensen die problemen hebben met het betalen van hun vaste lasten.

inflatie gas energie

De brandstofprijzen stijgen tot recordhoogtes

Het tanken van de auto was nog nooit zo pijnlijk. We zitten op dit moment op recordprijzen. De actuele prijs van Euro95 is nu €2,448. Volgens United Consumers was de recordhoogte voor een liter benzine tot nu toe € 2,505, dat was op 08-06-2022. Voor diesel betaal je nu €2,290 en voor LPG €1,132. De torenhoge accijnzen raken niet alleen particulieren, maar ook transportbedrijven begeven zich op dit moment in zwaar weer.

De verwachting dat de brandstofprijzen binnen afzienbare tijd zullen dalen is nihil. Door de hoge inflatie doen Nederlanders steeds vaker boodschappen in Duitsland of België en dan gooien ze meteen hun tank vol. De hoge inflatie raakt iedereen in ons land, we kunnen alleen maar hopen dat er betere economische tijden aanbreken. Tot die tijd is het de broekriem aantrekken en hopen op het beste.

inflatie tanken