
Wat is inflatie? De gevolgen voor je boodschappen, loonstrookje en spaargeld
We hebben inmiddels allemaal gemerkt dat de boodschappen in de supermarkt flink duurder zijn geworden. Ook de prijzen van elektriciteit en gas zijn met grote sprongen gestegen. Er wordt dan gesproken over een hoge inflatie. Maar wat is dat eigenlijk? En waarom heeft het effect op onze portemonnee? We leggen je alles uit over inflatie, en waarom we minder boodschappen kunnen doen voor hetzelfde geld.
Wat is inflatie?
Inflatie is een stijging van het algemene prijspeil in een economie. In een markteconomie kunnen de prijzen van goederen, zoals boodschappen, maar ook diensten, zoals internet, gas, elektra en de glazenwasser duurder worden door inflatie. Er wordt gesproken over inflatie als er sprake is van een algemene stijging van alle prijzen in een economie.
Als bijvoorbeeld de prijs van tarwe stijgt, een grondstof voor brood, dan zal een brood duurder worden, en dat zien we bij het afrekenen bij de bakker. Als dit bij alle goederen zo is dan wordt er gesproken over inflatie. Je euro wordt dan letterlijk minder waard, je kunt er minder voor kopen dan gisteren, of vorige week.
Dit bericht op Instagram bekijken
Hoe ontstaat inflatie?
Er bestaan verschillende soorten inflatie. Deze hebben allemaal een andere oorzaak, maar dat voelen we wel in onze portemonnee. Op dit moment is de oorlog in Oekraïne een grote boosdoener. We halen veel grondstoffen voor producten uit Rusland. Dat ligt nu stil door een economische boycot van het westen. We raken het land economisch, maar we bijten ook in onze eigen staart. We kennen vier soorten inflatie:
Kosteninflatie
Als de productiekosten van goederen stijgen dan wordt dat door bedrijven doorberekend in de prijs om winst te kunnen behouden. Het product wat je koopt wordt dus duurder.
Winstinflatie
Sommige bedrijven verhogen de prijzen uit puur winstbejag. Wanneer een bedrijf de prijzen verhoogt om meer winst te maken, dan zal het product in de winkel ook meer gaan kosten.
Bestedingsinflatie
Als de vraag naar een product erg stijgt, zoals zonnebloemolie, en er is weinig aanbod, dan kunnen producenten makkelijk de prijzen verhogen. Als alle prijzen stijgen omdat mensen meer te besteden hebben, dan praten we over bestedingsinflatie
Geïmporteerde inflatie
Wij halen heel veel producten en grondstoffen uit het buitenland. Als de prijzen daar stijgen dan wordt dit doorberekend aan ons. De prijsstijging in dat land wordt dus letterlijk geïmporteerd, dus noemen we dat geïmporteerde inflatie.
Dit bericht op Instagram bekijken
Heeft Inflatie heeft gevolgen voor je loonstrookje?
Inflatie heeft een negatief effect op je loonstrookje als je gemiddelde salaris niet meestijgt. Als de algemene prijzen stijgen, maar jouw loonstrookje hetzelfde blijft, dan heb je minder te besteden. Als de lonen niet meestijgen dan kunnen mensen minder kopen, en gaat de koopkracht achteruit, en dat is slecht voor de economie. Want als er minder geproduceerd wordt dan wordt er minder winst gemaakt, en worden er mensen ontslagen.
Het is dus belangrijk dat de lonen meestijgen als er een hoge inflatie heerst. Dat gebeurt niet bij elk bedrijf, dus heerst er over het algemeen een sombere maatschappelijke stemming als de bakkers hun prijzen noodgedwongen moeten verhogen. Er moet toch brood op de plank komen. Dus de bakker, supermarkt, etc, berekenen de verhoogde prijzen van grondstoffen door in de producten die ze verkopen.
Dit bericht op Instagram bekijken
Wat doet inflatie met je spaargeld?
Ook je spaarrekening wordt niet blij van een hoge inflatie. Het Centraal bureau voor de Statistiek publiceert elke maand de inflatie van Nederland. Als de prijzen stijgen, betekent dit dat je geld minder waard wordt. Je kunt namelijk minder spullen kopen voor hetzelfde geld. Als de inflatie hoger ligt dan de spaarrente dan wordt je spaargeld minder waard.
De inflatie is al een hele tijd hoog. De spaarrente is al lange tijd laag, dus is je spaargeld, en dus je gemiddelde vermogen, minder waard dan bijvoorbeeld vorige maand. Kortom; inflatie is niets meer dan een algemene prijsstijging in een economie, waardoor jouw euro minder waard wordt, en je dus minder boodschappen kunt doen voor hetzelfde geld.