De impact van een krachtige storm in Nederland: wat je moet weten
-
Alfred Rietveld
- •
- Life
- •
- •

Het stormde in Nederland. Het ging er twee dagen heftig aan toe. Storm Poly maakte ons land onveilig, code rood werd afgegeven. Het was de zwaarste zomerstorm ooit in Nederland. Wat zijn eigenlijk de meest voorkomende gevolgen van een storm of tornado in ons land?
Zeer gevaarlijk op de weg tijdens een storm
Code rood betekent windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur – op het land, op zee kan het nog harder gaan – en de vorming van tornado’s. Je kunt erop wachten dat de NS met een bericht komt. Harde wind veroorzaakt op het spoor namelijk diverse problemen, zoals losse takken en hele bomen die op het spoor of de bovenleiding terechtkomen. Dat is natuurlijk levensgevaarlijk voor iedereen in het openbaar.
Met de auto dan maar? Dat is ook niet zonder risico’s. Vrachtwagens en auto’s met aanhangers kunnen omwaaien, maar ook personenauto’s, wandelaars en fietsers lopen gevaar. Windstoten kunnen voor nare verrassingen zorgen.
Dit bericht op Instagram bekijken
Treinuitval en verstoring van het openbaar vervoer
De Nederlandse Spoorwegen (NS) nemen voorzorgsmaatregelen en passen hun dienstregeling aan bij storm. Losse takken, omgewaaide bomen en andere objecten die op het spoor terechtkomen, hinderen de treinen
Naast de treinen kan ook het stads- en streekvervoer, zoals bussen en trams, hinder ondervinden van de storm. In sommige gevallen worden diensten verminderd of tijdelijk stopgezet totdat de storm is afgenomen. Het is verstandig om voor vertrek de actuele reisinformatie te controleren en mogelijke wijzigingen in dienstregelingen in de gaten te houden.
Wateroverlast door de storm
Naast de harde wind brengt een Nederlandse storm vaak ook hevige regenval met zich mee. Dit kan leiden tot wateroverlast en overstromingen. Straten kunnen in korte tijd veranderen in rivieren, waardoor het voor automobilisten gevaarlijk wordt om te rijden. Ook kunnen kelders en lager gelegen gebieden onder water komen te staan, met schade tot gevolg.
De combinatie van sterke wind en hevige regen kan ook leiden tot problemen met de riolering. Overbelaste riolen kunnen het water niet snel genoeg verwerken, waardoor het waterpeil stijgt en straten blank komen te staan.
Vaak vluchten geschrapt tijdens storm
En laten we vooral het vliegen niet vergeten: door de zijwind moeten vaak landingsbanen worden gesloten. Hetzelfde aantal vliegtuigen moet dan gebruikmaken van minder landingsbanen. En dat is natuurlijk niet altijd mogelijk, waardoor men vluchten gaat schrappen. Daarnaast moeten vliegtuigen meer afstand van elkaar houden vanwege mogelijke complicaties bij het opstijgen of landen.
Moet ik werken tijdens een storm in Nederland?
Voor sommige beroepen kan werken tijdens een storm gevaarlijk zijn. Mensen werken vanuit huis en durven niet de straat op te gaan. Dat wordt immers afgeraden door het KNMI. Maar ja, we moeten natuurlijk wel eten. Wordt het koken of wat bestellen vandaag? De maaltijdbezorgers hebben het altijd extreem druk tijdens een storm in Nederland.
Werk je buiten, dan loop je gevaar, denk bijvoorbeeld aan bouwvakkers. Veel bouwplaatsen sluiten tijdelijk. Dakdekkers en zonnepanelen installateurs moeten ook voorzichtig zijn en het werk tijdelijk neerleggen. Met windstoten van wel 120 kilometer per uur is hun werk levensgevaarlijk. De hardste windstoten doen zich echter voor op zee. Daar heeft de wind vrij spel: vissersboten en andere vaartuigen wordt dan ook sterk aangeraden om niet uit te varen.
Dit bericht op Instagram bekijken
Vakantiegangers in eigen land extra opletten
Laten we ook degenen die vakantie vieren in eigen land niet vergeten. Op zich is Nederland een fantastisch vakantieland, maar met dit weer kan het gevaarlijk zijn. Dat geldt met name voor kampeerders. Het is bij storm beter je spullen in te pakken en een veiliger alternatief te zoeken. Niet alleen kan je tent wegwaaien, maar tenten en caravans staan vaak op campingplaatsen tussen de bomen. Die hebben nogal eens de neiging om te waaien door een zware storm.