Geld & Carrière

IKEA meest waardevolle retailer ter wereld: bedrijfswaarde 21 miljard

ikea-bedrijfswaarde-meest-waardevolle-retailer
Foto: Wikipedia

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel het gigantische bedrijf IKEA waard is? Hoeveel is die iconische blauwe en gele logo, de eindeloze gangpaden vol met stijlvolle meubels, kant-en-klare tiny houses, en de onweerstaanbare geur van Zweedse gehaktballen nou waard? Wij gingen voor jou op onderzoek uit!

IKEA: het begin van een meubel revolutie

IKEA, opgericht in 1943 door Ingvar Kamprad, heeft de manier waarop we meubels kopen en ons huis inrichten voorgoed veranderd. Het bedrijf, dat begon als een klein bedrijf in Zweden, is nu een wereldwijde kracht in de detailhandel, met 458 winkels verspreid over de hele wereld. IKEA is niet alleen een winkel, het is een fenomeen dat de internationale sector van kant-en-klaar meubilair heeft gedomineerd. Wist je dat IKEA zelfs goedkope speakers verkoopt?

Van de slim ontworpen producten tot de doordachte winkelindeling, elk aspect van IKEA is ontworpen om het leven van de klant beter en gemakkelijker te maken. Met zijn unieke aanpak van platte verpakkingen en zelfmontage heeft IKEA een revolutie teweeggebracht in de manier waarop meubels worden verkocht. Maar wat is de financiële waarde van dit bedrijf dat zo’n integraal onderdeel is geworden van onze huizen en ons dagelijks leven?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IKEA Nederland (@ikeanederland)

Zoveel is IKEA als bedrijf waard

In 2022 was IKEA de achtste meest waardevolle retailer ter wereld en het meest waardevolle meubelmerk, met een geschatte waarde van ongeveer 21 miljard euro. Het bedrijf heeft een enorme invloed op de manier waarop we leven en onze huizen inrichten. In 2022 bezochten ongeveer 882 miljoen klanten IKEA-winkels, een bewijs van de enorme aantrekkingskracht van het merk. Zelf je lokale klusprogramma zal veel van zijn meubels bij IKEA kopen!

Ondanks dat IKEA een particulier bedrijf is en het publiek geen aandelen kan kopen, blijft het bedrijf groeien en innoveren. In het financiële jaar 2022 steeg de totale verkoop naar 42,95 miljard euro, inclusief diensten, voedsel en e-commerce verkoop. Maar wat doet IKEA met dit geld? IKEA heeft zijn inzet voor zijn werknemers getoond door bijvoorbeeld het minimumloon te verhogen naar 14,56 euro per uur!

ikea waarde bedrijf