Health

3 redenen waarom een ijsbad super goed is voor je gezondheid

ijsbad redenen goed gezondheid

Het nemen van een ijsbad wordt steeds populairder. Overal zie je gezondheid guru’s zoals Wim Hof enkele minuten verstijfd van de kou in een ijsbad zitten. Dit doen ze niet om zichzelf te pijnigen, in tegendeel! Het nemen van een ijsbad heeft enorm veel voordelen voor je gezondheid. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het nemen van een ijsbad?

Is een ijsbad echt gezond?

De gezondheidseffecten van een ijsbad zijn onderwerp van veel discussie in de gezondheids- en fitnesswereld. Terwijl sommigen beweren dat het nemen van een ijsbad extreem gezond is voor je, zijn anderen sceptisch over de mogelijke voordelen. De voordelen van een ijsbad zijn vergelijkbaar met de positieve effecten van koud douchen maar werken veel diepgaander.

In dit artikel onderzoeken we de wetenschappelijke feiten over de gezondheidseffecten van een ijsbad, zodat je beter geïnformeerd kunt beslissen of jij in een ijskoud bad wilt gaan zitten. Lees verder om meer te weten te komen over de mogelijke voordelen van een ijsbad en hoe het je immuunsysteem en algehele gezondheid kan verbeteren.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @harrystyles

1. Het verminderen van spierpijn

Een van de belangrijkste voordelen van het nemen van een ijsbad is dat het kan helpen bij het verminderen van spierpijn en stijfheid. Wanneer je spieren intensief gebruikt tijdens bijvoorbeeld een sessie in de sportschool of een bokswedstrijd, kan dit leiden tot spierpijn en stijfheid.

De kou in een ijsbad bevordert de bloedcirculatie en kan ontstekingen verminderen. Dit kan ervoor zorgen dat spieren sneller herstellen. Topsporters zoals Cristiano Ronaldo staan er om bekend om vaak een ijsbad te nemen zodat hun lichaam snel klaar is om topprestaties te leveren.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cristiano Ronaldo (@cristiano)

2. Het verminderen van stress

Het nemen van een ijsbad ook helpen bij het verminderen van stress. De kou kan een kalmerend effect hebben op het lichaam en de geest, wat kan helpen om stress te verminderen en de stemming te verbeteren.

De kou kan ook helpen bij het activeren van bepaalde chemische stoffen in de hersenen, zoals endorfines. Als deze stoffen vrijkomen in je lichaam heeft dit een positief effect op jouw mentale staat! Bovendien kan je door deze lagere stress ook nog eens beter in slaap komen. Daarnaast heeft een lager niveau van stress ook een positieve invloed op de aanmaak van testosteron, waardoor jij onder andere nog meer spieren kan kweken in de sportschool!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wim Hof (@iceman_hof)

3. Toename van rode bloedcellen

Een ander voordeel van het nemen van een ijsbad is dat het kan helpen bij het verbeteren van de algehele prestatie van atleten. Uit onderzoek is gebleken dat het nemen van een ijsbad na een training of wedstrijd kan helpen om de prestaties te verbeteren.

Dit komt omdat de kou de bloedcirculatie bevordert, wat kan leiden tot een toename van het aantal rode bloedcellen en een verbetering van de zuurstoftoevoer naar de spieren. Dit kan ervoor zorgen dat atleten meer energie hebben tijdens trainingen en wedstrijden, wat kan leiden tot betere prestaties.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wim Hof (@iceman_hof)