Geld & Carrière

Huurtoeslag aanvragen? Aan deze voorwaarden moet je voldoen

hoeveel-salaris-recht-huurtoeslag
(Foto: Freepik)

Huur je een woning, dan kan huurtoeslag een enorme hulp zijn om je maandelijkse lasten te verlichten. Maar niet iedereen die huurt, komt in aanmerking voor deze toeslag: je moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Een van de belangrijkste aspecten is je inkomen. Maar daarnaast zijn er nog veel meer factoren, zoals de hoogte van je huur en van je vermogen. Het berekenen van je huurtoeslag is vrij complex en daarom zetten we het zo overzichtelijk mogelijk voor je op een rij!

Maximale inkomen voor huurtoeslag

We vallen met de deur in huis: er is geen vaste inkomensgrens meer voor huurtoeslag. De overheid heeft de vaste inkomensgrens namelijk in 2020 afgeschaft. Hoe hoog je inkomen precies mag zijn, hangt onder andere af van de combinatie met je huur, je leeftijd en de samenstelling van je huishouden.

De hoogte van je inkomen telt dus nog wel mee, dat noemen we het toetsingsinkomen, wat meestal je bruto jaarinkomen is. Het is dus wel zo dat, hoe hoger dit inkomen is, hoe minder toeslag je ontvangt.

En je salaris kan natuurlijk ook te hoog zijn om huurtoeslag te krijgen. Het is sowieso verstandig om voor je huurtoeslag aanvraagt een proefberekening te maken. Hoe je dat doet, lees je aan het eind van dit artikel.

hoeveel-salaris-recht-huurtoeslag
(Foto: Freepik)

Huurprijs en vermogen

De vaste inkomensgrens is er dus niet meer, maar voor de maximale huurprijs en het maximale vermogen dat meetelt zijn er wel vaste waardes:

De maximale huurprijs in 2023 voor huurtoeslag bedraagt € 808,06. Zijn alle medebewoners jonger zijn dan 23 jaar? Dan geldt een bovengrens aan de huur van € 452,20. Tenzij je al een kind hebt dat bij je woont. Dan mag de huur alsnog € 808,06 zijn.

Vermogen: niet te hoog: je mag ook niet te veel vermogen hebben, zoals spaargeld. Per 1 januari 2023 mag iedere bewoner maximaal € 33.748 aan vermogen hebben. Partners mogen samen maximaal € 67.496 bezitten. Daarbij telt het vermogen van thuiswonende kinderen jonger dan 18 jaar ook mee.

Inkomen van medebewoners en type woning

Heb je een toeslagpartner of medebewoners? Dan telt hun inkomen ook mee. Maar let op, het inkomen van onderhuurders wordt dan weer niet meegerekend. Voor thuiswonende kinderen met inkomen geldt dat een gedeelte hiervan niet wordt meegerekend.

Om huurtoeslag te ontvangen, moet je een zelfstandige woonruimte huren. Dit houdt in dat de woning een eigen toegangsdeur heeft die op slot kan, een keuken en een wc. Maar niet alle zelfstandige woningen geven recht op huurtoeslag, zoals woonboten of recreatiewoningen.

Andere situaties van invloed op huurtoeslag

Er zijn nog veel meer situaties die van invloed kunnen zijn op je recht op huurtoeslag. Denk hierbij aan leeftijd, AOW-ontvangers, bewoners met een handicap en andere bijzondere situaties. Zit je in een bijzondere situatie, dan is het aan te raden alle voorwaarden te bekijken om te zien of deze van invloed zijn op jouw situatie. Check alle voorwaarden op een rij op de site van de Belastingdienst.

hoeveel-salaris-recht-huurtoeslag
(Foto: Freepik)

Huurtoeslag 2024

Wat verandert er volgend jaar allemaal? Er zijn berichten dat in 2024 de huurgrens wordt verhoogd: AD.nl noemt bijvoorbeeld een nieuwe maximale maandelijkse huurprijs van 879,66 euro.

Maar nog lang niet alles is officieel bekend. We moeten voor duidelijkheid zeer waarschijnlijk minimaal wachten tot na de verkiezingen van 22 november 2023.

Proefberekening voor huurtoeslag

Een handige manier om te controleren of je recht hebt op huurtoeslag, is door een proefberekening te maken. Hierbij vul je jouw situatie in en krijg je direct te zien of je in aanmerking komt voor de toeslag en zo ja, hoeveel je kunt ontvangen.

Het is een goede eerste stap om te begrijpen hoeveel steun je kunt verwachten. Een proefberekening maken doe je hier.