Living

Scherpe omslag huizenmarkt: dalende prijzen en stijgend aanbod

huizenmarkt prijzen omgeslagen

Het begon bijna op een natuurwet te lijken: de altijd maar stijgende huizenprijzen. Afgelopen kwartaal kwam echter een scherpe omslag. Niet alleen daalde de gemiddelde huizenprijs, ook het aanbod steeg en woningen staan langer te koop. Wat is er precies met de huizenmarkt in Nederland aan de hand?

Sterke daling huizenmarkt na jaren stijging

Sinds 2013 stegen de huizenprijzen continu, maar in het laatste kwartaal van 2022 was ineens een daling van 6% te zien. Om precies te zijn is de gemiddelde prijs nu in januari 2023 zo’n 23.000 euro lager dan in augustus 2022.

Meerdere kenners melden dat de daling zich waarschijnlijk door zal zetten. Kredietverzekeraar Allianz Trade bijvoorbeeld, verwacht dat de prijzen tot het einde van 2023 nog met ongeveer 8% zullen dalen.

huizenmarkt omgeslagen

Waarom dalen de huizenprijzen?

De daling is grotendeels te verklaren door de combinatie van hoge inflatie en stijging van de hypotheekrente. Die tasten simpelweg het budget van potentiële huizenkopers aan. Dat leidt weer tot meer voorzichtigheid: voor mensen die willen verhuizen geldt nu vaak: eerst je huis verkopen en dan pas kopen.

Niet alleen de prijzen dalen, maar ook het aantal transacties. Volgens cijfers van NVM Makelaars zijn er in het laatste kwartaal van 2022 zo’n 32.500 woningen verkocht. Dat is 8% minder dan een jaar daarvoor, het laatste kwartaal van 2021.

Huizensite Funda meldt minder verkoop en minder concurrentie

Huizensite Funda signaleert ook een kanteling op de woningmarkt: we gaan van een verkopers- naar een kopersmarkt. Als koper heb je simpel gesteld meer te kiezen voor lagere prijzen. Funda kijkt daarbij niet alleen naar het laatste kwartaal: gemeten over heel 2022 ziet de huizensite een halvering van de concurrentie op de woningmarkt. Dat betekent concreet dat het aantal contactaanvragen bij makelaars voor een woning gemiddeld daalde van 12 naar 6. huizenmarkt omgeslagen sleutel

Hoe gaat de huizenmarkt nu verder?

Volgens de Funda Index – een maandelijks onderzoek onder Funda bezoekers – is de verwachting dat de omslag op de woningmarkt verder doorzet. Uit de Funda Index blijkt bijvoorbeeld dat de het aantal personen dat verwacht dat een huis kopen de komende maanden gunstiger wordt, is verdubbeld.

Ook in het aantal hypotheek aanvragen is de omslag op de huizenmarkt duidelijk zichtbaar: Het totale aantal hypotheekaanvragen halveerde bijna in het vierde kwartaal van 2022, ten opzichte van dezelfde periode van 2021. Vooral jongere huizenkopers lijken te profiteren van de veranderingen: in de leeftijdscategorie tot 35 jaar steeg het aantal huizenkopers in december 2022 met 9% ten opzichte van december 2021.