5 verfrissende tips om je huis koel te houden
Living

5 verfrissende tips om je huis koel te houden tijdens de zomer

Het wordt steeds warmer. Het warme weer is ideaal voor een dagje strand of een middagje op het terras. Ondanks dat wij blij zijn met het warme weer, kan het soms (vooral thuis) iets té warm zijn. Vooral ’s nachts kan het heel benauwd worden. Hoe hou je je huis koel tijdens warme dagen? Wij hebben 5 verfrissende tips om je huis koel te houden.

1. Begin de dag goed

Ben je geen morning person? Begin de dag goed en stap toch even je bed uit. In de ochtend is het lekker koel, zet gelijk alle ramen (en deuren als dat kan) maximaal een uurtje tegenover elkaar open. Zo creëer je een lekkere frisse wind!

De truc is om daarna de ramen en deuren de hele dag dicht te houden. Doe ook de gordijnen of luxaflex dicht. Zo hou je de warmte buiten.

5 verfrissende tips om je huis koel te houden
2. Hou de warmte buiten

Is het binnen écht veel te warm? Zet dan toch een raam open. Tip: hang er een nat laken voor! Als het raam open staat, doe dan nog steeds de gordijnen of luxaflex dicht. Wanneer jij je huis goed isoleert tegen de zo zal je het minst last hebben van de hitte. Tip: Mensen met een plat dak kunnen plantjes op het dak late groeien.

3. Zo koel je weer af!

Is het zo benauwd dat je het echt niet trekt? Dan kan je natuurlijk altijd een heerlijke koude douche nemen! Begin de dag met een koude douche en sluit je dag af met een heerlijke koude douche. Drink veel water (met ijsblokjes!) of leg een koud washandje op je hoofd.

Vooral ’s nachts kan het ontzettend benauwd worden en daar kan je lang van wakker liggen. De meeste van ons hebben een polyester beddengoed, maar wist je dat je beter kan kiezen voor satijn en linnen of katoen? Satijn, linnen of katoen voelt lekker fris!

4. Ventilator = the key

Een ventilator is natuurlijk altijd een fijne optie voor verkoeling. We hebben een paar tips voor jullie.

Tip 1: Leg een paar flessen water in de diepvries (niet te vol, anders barsten ze). Wanneer ze goed bevroren zijn zet je ze voor de ventilator. Zet de flessen wel in een bak, zo voorkom je dat je vloer nat wordt.

Tip 2: Open je raam en zet de ventilator in de deuropening en laat je ventilator de gang opblazen. Doordat de ventilator warme lucht uit je kamer trekt, trek je koele lucht door het raam naar binnen.

5. Een airco in huis

In warme landen is het eigenlijk doodgewoon om een airco thuis te hebben. Als je in Spanje na een lange dag terugkomt in het hotel of je appartement dan is de kans groot dat je de airco aan doet. In Nederland was een airco eigenlijk een beetje onnodig.

Toch merken we dat het steeds warmer wordt en zien we de witte kastjes steeds vaker verschijnen. Een airco is niet de goedkoopste optie, maar is zeker wel een optie die je zou kunnen overwegen.