house of the dragon hbo max
Film & Serie

House of the Dragon op HBO Max legt de lat hoog met massaal bekeken eerste aflevering

De openingsaflevering van de nieuwe serie House of the Dragon is op z’n zachts gezegd spectaculair te noemen. Een uur lang krijg je het idee alsof je je bevindt in de wereld van Game Of Thrones (buiten het laatste seizoen). Steekspellen, verraad, een dronken orgie – de wereld van George RR Martin keert vol vertrouwen terug op onze beeldschermen.

House of the Dragon (spoilers)

De eerste vijf afleveringen richten zich op de nog jonge princes Rhaenyra, het enige kind van de geregende koning Viserys I. Hoewel het slimme tienermeisje de ideale opvolger zou zijn van de troon, wordt ze tegengewerkt door een eeuwenoude traditie dat er een mannelijke opvolger moet komen.

In plaats daarvan stapt de jongere broer van de koning naar voren als zijn opvolger. In de eerste aflevering wordt al snel duidelijk dat Daemon een heethoofd is die weigert volgens de regels te spelen. Naarmate de aflevering vordert wordt al snel duidelijk dat het een kwestie van tijd is voordat er een troonopvolger aangewezen moet worden.

Daemon (gespeeld door Matt Smith), is een agressieveling, vrouwenhater en een sadist. Zoals we van de werken van RR Martin gewend zijn, neemt hij echt de tijd om de slechteriken in de serie een ontwikkeling te laten doormaken. Denk aan King Geoffrey in Game of Thrones.

Fantastische eerste aflevering

Het verhaal gaat expliciet over de onrechtvaardigheden van het vrouw zijn in een patriarchaal systeem. Of dat nou betekent dat je als handelshaar of als seksobject word weggegeven voor politiek gewin, of dat je bij voorbaat wordt afgeschreven voor een regerende rol.

Zo wordt er in de eerste aflevering tegen de jonge Rhaenyra gezegd; “Het kinderbed is ons slagveld,” waarna er in een later stadium een aantal fantastische (en expliciete) scenes elkaar opvolgen van het slagveld, naar een bloedige en gewelddadige bevalling.

house fo the dragon hbo max

Films en series op HBO Max

Ook leuk om te vermelden dat House of the Dragon nu al is verlengt met een tweede seizoen. Fantastisch nieuws voor iedereen dus die net zo enthousiast is als wij. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste films en series op HBO Max? Lees ook eens één van deze artikelen: