Life

Verzet nooit jouw mechanische horloge in dit tijdvak

Horloge verzetten tijdvak

Het digitale horloge is een fantastische uitvinding, maar voor veel horloge liefhebbers blijft een mechanisch horloge toch dé grote passie. Een belangrijk verschil met digitaal is dat je een mechanisch horloge wel geregeld moet opwinden en de tijd goed zetten. Wist je dat er een bepaalde tijd is waarop je mechanische horloges beter niet kunt verzetten? We leggen het je uit in dit artikel.

De tijd van je horloge verzetten

Bij mechanische horloges komt het geregeld voor dat je de tijd moet instellen. De overgang van winter- naar zomertijd en vice versa bijvoorbeeld. Er is een belangrijke standaardregel wanneer je dit het beste niet kunt doen: verzet je horloge nooit rond middernacht. Voor de zekerheid kun je het beste zelfs een marge van drie uur voor en na middernacht aanhouden. Dus: verzet je horloge niet tussen 21.00 en 3.00 uur.

Maar waarom is dat eigenlijk? De belangrijkste reden om de tijd niet rond middernacht te verzetten is de datum functie. Wanneer en hoe het mechanisme werkt dat de datum wijzigt verschilt per horloge. Als je wilt voorkomen dat de datumfunctie van slag raakt, kun je daarom het beste de vaste regel aanhouden om je horloge niet tussen 21.00 en 3.00 uur te verzetten.

Horloge verzetten

Verzet de tijd niet rond middernacht

Gelukkig blijft er voldoende tijd over waarin je jouw polsuurwerk wel kunt verzetten, namelijk tussen 3.00 uur en 21.00 uur. Constateer je ’s avonds laat ineens dat je horloge niet de correcte tijd vertoont? Wacht dan simpelweg tot de volgende ochtend. Er is nog een regel die goed is om te weten, wanneer je jouw mechanische horloge wilt koesteren en genieten van een zo lang mogelijke levensduur van jouw waardevolle klokje: draai de wijzers niet tegen de klok in.

Dat lijkt soms handig: stel dat het 12 uur is en je wil de tijd op je horloge terugdraaien naar 11, dan ben je met terugdraaien sneller klaar dan met vooruit draaien. Het is echter toch beter om altijd met de klok mee te draaien. De meeste uurwerken zijn namelijk niet gebouwd op terugdraaien. Als je het dan toch doet forceer je wellicht iets in het mechaniek van het horloge.

Horloge verzetten

Draai de wijzers niet tegen de klok in

Kwaliteitshorloges zijn een uitstekende investering.  Horloges van exclusieve merken, zoals natuurlijk het ultieme prestigemerk Rolex, maar ook Patek Philippe, Breitling en Audemars Piguet zijn bijzonder geliefde verzamel- én investeringsobjecten.

Gefortuneerde verzamelaars, zoals Formule 1-coureurs en topsporters zoals Floyd Mayweather en Roger Federer steken soms miljoenen in hun horloge collecties. Maar naast financieel, kan een horloge ook emotioneel zeer waardevol zijn. Daar wil je lang van genieten en dan is het maar een kleine moeite om je geliefde klokje niet rond middernacht te verzetten en niet tegen de klok in te draaien.