Style

Horloge kopen: deze vijf belangrijke tips helpen jou op weg!

vijf tips voor horloge kopen

Bij het kopen van een horloge zijn er tal van factoren die je moet overwegen voordat je je aankoop doet. Dit kan een heel proces zijn. Daarom zetten we hier enkele belangrijke punten op een rijtje dat jij in overweging zou moet nemen bij de eerstvolgende aankoop.

Horloges als investering of modieuze keuze

Schaarste creëert waarde. Luxe horlogemerken zoals Audemars Piquet, Patek Philippe en Rolex maken van elk soort horloge maar weinig exemplaren. Als je daarnaast een specifiek model rechtstreeks bij een luxe merk wilt kopen, moet je soms meerdere jaren wachten om überhaupt in aanmerking te komen. Door deze schaarste stijgt de waarde van sommige horloges.

Maar misschien zie jij het horloge helemaal niet als investering en wil je gewoon een mooi klokje om je pols. Voor beide situaties zijn de onderstaande vijf tips van toepassing.

belangrijke tips kopen van horloge

Bepaal het juiste budget

Voordat je een horloge koopt moet je goed bepalen wat je doel is met de aankoop. Koop je het horloge als investering of is het een horloge dat je elke dag gaat dragen? Aan de hand van het doel kan je bepalen wat je budget voor het horloge is. Een redelijk goedkoop horloge als een Casio kan je al kopen voor €50, terwijl je bij een Rolex al snel aan een bedrag denkt dat 200 keer hoger is.

Laat je horloge passen bij jouw modestijl

Het is verstandig om na te gaan hoe je jouw eerste luxe horloge wilt dragen voordat je het koopt, want er zijn verschillende stijlen. Luxe herenhorloges zijn er in verschillende categorieën. Zo kan je voor een stoere look gaan met een ijzeren band, terwijl je ook stijlvol kan gaan met een leren band. De kleur is ook niet geheel onbelangrijk. Bij mannen zie je vaak dat grijze horloges het meest gedragen worden, terwijl stijlvolle leren bandjes vaak bruin zijn.

Kopen van horloge tips

Mechanisme van het horloge

In dit artikel hebben we het uitsluitend over twee soorten horloges: horloges met een mechanisch uurwerk en horloges met een kwarts batterij. Kwarts horloges, ook wel “Quartz horloges genoemd, zijn doorgaans minder duur en vereisen minder onderhoud, aangezien alleen de batterij op zijn tijd vervangen moet worden.

Mechanische horloges behoeven meer onderhoud vanwege het gecompliceerde mechanische uurwerk. De olie in mechanische horloges droogt uit over de jaren heen. Het is daarom noodzakelijk dat een mechanisch horloge soms opnieuw gesmeerd wordt. Het is aan te raden dit minstens één keer per vijf jaar te doen. Je betaalt voor dit onderhoud al snel meer dan honderd euro, wat dus aanzienlijk meer gaat kosten op de lange termijn dan het vervangen van een batterij.

Het juiste horlogemerk kiezen

Onderzoek de achtergronden van het merk van het horloge dat je wilt kopen. Populaire horlogefabrikanten hebben illustere geschiedenissen. Merken als Rolex en Richard Mille hebben jaren besteed aan het perfectioneren van de technologie, waardoor ze een aardige reputatie hebben opgebouwd. Het is belangrijk om de geschiedenis van het merk in overweging te nemen bij het kiezen van een horloge, zeker als het om een investering gaat.

Je horloge verzekeren

Mocht je er voor kiezen om een duur horloge te kopen, kan je ook overwegen om die te laten verzekeren. Je zou er niet aan denken om zonder verzekering weg te rijden met een Rolls-Royce, en hetzelfde geldt voor een duur horloge. Met een gespecialiseerde verzekering beschermt je jouw horloge tegen verlies, diefstal en schade. Een horloge kan flink in waarde dalen als het beschadigt is, maar met een verzekering kan je het goedkoop laten repareren.