hoge gasprijzen 2023
Geld & Carrière

Deze absurde gasprijzen zijn de keiharde werkelijkheid in 2023

Het dagelijkse leven wordt steeds duurder. Als de stijging van de gasprijs wordt doorgetrokken, betekent dit dat we volgend jaar 4 euro voor een kuub gas betalen. Dit jaar steeg het tarief van gas met 46 procent. Is een tarief van 4 euro voor een kuub gas écht het nieuwe normaal? Deze extreme gasprijzen zijn de keiharde werkelijkheid in 2023.

Energietransitie en de hoge gasprijzen

De directeur van de consumentenorganisatie Dirk-Jan Wolfert schat dat een tarief van 4 euro voor een kuub gas het nieuwe normaal zal worden. Daarop roept hij de overheid maar ook de burgers op om goed na te denken over het verminderen van energieverbruik.

‘’We bevinden ons in een energietransitie en moeten ons realiseren dat er een nieuwe werkelijkheid aankomt waar nieuwe, hoge energietarieven bij horen. De tijd dat we nog ongeveer 80 cent voor een kuub gas moeten betalen, is definitief voorbij.’’hoge gasprijzen 2023

Hogere lasten het nieuwe normaal

De Vastelastenbond deed onderzoek naar tariefwijzigingen van acht grote energiebedrijven. Uit onderzoek blijkt een tariefwijziging van 26 en 46 procent. Het energietarief is dus bijna in een jaar verdubbeld. Eerder schreef Metro al dat Nederland tot de top van Europa hoort als het om de hoogste gasprijs gaat. Daarnaast hebben we nu ook nog eens te maken met hoge inflatie en als gevolg daarvan ook krimpflatie.

Zo was op 1 januari de gemiddelde prijs voor stroom 52 eurocent per kWh en was 2,12 euro het gemiddelde tarief voor een kuub gas. Een half jaar later was dat gestegen naar 55 cent voor 1 kWh stroom en betaalden we voor 1 kuub gas 2,29 euro. We hebben het over een stijging van 6 en 8 procent. In augustus bedroeg het gemiddelde tarief 66 eurocent per kWh, waarbij de gasprijs 3 euro per kuub is.

Gasprijzen: steeds maar duurder

Met dit tempo verwacht de directeur van de consumentenorganisatie alleen maar dat de gasprijzen nog verder oplopen. En dat schetst geen vrolijk beeld voor de energiemarkt.

Dirk-Jan Wolfert  legt uit: ‘’In dit tempo is de verwachting dat we het nieuwe jaar ingaan met een gasprijs die de 4 euro per kuub benadert of zelfs overstijgt. Klanten die zich nieuw aanmelden of klanten waarvan het contract afloopt, gaan dit bedrag waarschijnlijk al dit jaar betalen.

Energietarieven verdriedubbelen in 2023

Consumenten met een variabel contract hebben het – tijdelijke – voordeel dat er vooraf (tegen lagere tarieven) al voor hen energie is ingekocht. We krijgen met een verdrievoudiging van de energietarieven die we begin dit jaar betaalden te maken.”

Een gemiddeld Nederlands huishouden zal volgend jaar 4.573 euro meer betalen voor stroom en gas. In januari 2022 was een huishouden van 3 personen waarbij er een gemiddeld gasverbruik van 1.500 kuub op jaarbasis wordt gebruikt, zo’n 3.180 euro kwijt met een tarief van 2,12 euro. Een jaar later zal bij hetzelfde verbruik sprake zijn van een bedrag van 5.985 euro op basis van 3,99 euro per kuub gas. Dat is een enorm verschil van 2.805 euro.

Advies: Let op je energieverbruik

Dirk-Jan Wolfert raadt consumenten aan om goed te kijken hoe zij hun energieverbruik kunnen verminderen. Hij adviseert: ‘’Door de thermostaat een graad lager te zetten, kan er maandelijks al veel bespaard worden op energierekening. Ook korter douchen en woningisolatie zijn efficiënte manieren om de energierekening te verlagen.

Het is ook verstandig om de energiemarkt goed in de gaten te houden om te zien of er nog aanbiedingen op de markt komen. Als dat zo is, is het zaak om daar zo snel mogelijk op in te spelen. Deze deals zijn vaak maar voor korte tijd beschikbaar. Wil je toch liever elektrisch rijden? Dit is onze top 7 elektrische auto’s.