Health

Hoeveel water moet je per dag drinken? (Factoren & Antwoorden)

Hoeveel water per dag drinken

Drink je genoeg per dag? We weten allemaal hoe belangrijk het is om genoeg water te drinken, vooral als de temperaturen buiten oplopen. Maar gehydrateerd blijven is een dagelijkse noodzaak, wat de thermometer je ook wijsmaakt. Toch verzuimen veel mensen het om genoeg te drinken op een dag. En dat kan ten koste gaan van je gezondheid op lange termijn.

De waarheid over dagelijkse hoeveelheid water drinken

Er worden veel verschillende dingen over de dagelijkse hoeveelheid water die een persoon nodig heeft. Het is wel zo dat als je bepaalde gezondheidsproblemen hebt die ervoor zorgen dat je meer water vasthoudt, de kans op teveel waterinname aanwezig is. Raadpleeg in dat geval altijd eerst een arts.

Over het algemeen is de vuistregel dat anderhalve liter per persoon per dag het absolute minimum is. Toch kunnen de hoeveelheden die een persoon nodig heeft verschillen, en dat heeft te maken met een aantal verschillende factoren. In dit artikel leggen we uit wat deze factoren zijn:

hoeveel-water-moet-je-per-dag-drinken

1. Geografisch

De hoeveelheid water die je dagelijks moet binnenkrijgen ligt voor een groot gedeelte aan waar je woont. Als je op een warme, vochtige plek of in een droog gebied woont, heb je meer water nodig. Dit geldt overigens ook als je in de bergen of op grote hoogte woont. Dan is die anderhalve liter ineens niet meer genoeg. Let hierop.

2. Je dieet

Als je bijvoorbeeld veel koffie drinkt op een dag, verlies je over het algemeen meer vocht, wat betekent dat je meer water nodig hebt. Als je veel zoutig eten consumeert, veel kruiden of suiker eet, heb je meer water nodig. Als je te weinig gehydrateerd voedsel eet zoals groenten of fruit, heb je ook meer water nodig.

3. Het seizoen

De temperatuur of het seizoen. Als je veel en overmatig zweet door bijvoorbeeld de warme zomermaanden, is het van belang dat je meer water dan normaal drinkt. De hoeveelheid die een persoon per dag nodig heeft, heeft dus ook grotendeels te maken met de seizoenen.

hoeveel-water-moet-je-per-dag-drinken

4. Je omgeving

Als je meer tijd buiten doorbrengt, of überhaupt in de zon (of verwarmde ruimtes), kan het zijn dat je sneller dorst krijgt. Het is altijd belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Die geeft namelijk vanzelf aan wanneer je water moet gaan drinken.

5. Activiteit

Ben je een echte gymrat, of spendeer je veel tijd met sporten of andere (ochtend)routines? Dan heb je natuurlijk meer water nodig dan iemand die de hele dag achter een bureau zit. Meer actieve inspanning betekent veel waterverlies, dus meer water drinken.

Helpt genoeg water drinken met afvallen?

Deze komt waarschijnlijk niet uit de lucht vallen. Er zijn talloze beweringen dat het drinken van water kan helpen om je metabolisme te vergroten, waardoor je sneller lichaamsgewicht verliest. Veel deze studies kwamen met hetzelfde resultaat: genoeg water drinken kan inderdaad helpen om sneller af te vallen.

Dit heeft onder andere te maken met een versneld metabolisme, maar ook met het feit dat je lichaam een vol gevoel krijgt doordat je meer water binnen krijgt. Dit kan gebeuren omdat het lichaam dorst gemakkelijk kan verwarren met honger. Neem de volgende keer dus een glas water in plaats van dat koekje of snoepje.
hoeveel-water-moet-je-per-dag-drinken

Hoeveel water moet je per dag drinken?

Op de vraag: ‘Hoeveel water moet je per dag drinken’, bestaat, net als de vraag hoeveel slaap je nodig hebt, niet één antwoord. Het belangrijkste wat je moet weten om antwoord te krijgen zijn bovengenoemde factoren.

Daarnaast is het van essentieel belang dat je altijd luistert naar je lichaam. Voel je je bijvoorbeeld zwak, suf of heel erg vermoeid? Dan kan het best zo zijn dat je een vochttekort hebt.

Of misschien krijg je wel snel een vol gevoel van drinken, of ervaar je misselijkheid. In dat geval kan dat ook een waarschuwing van je lichaam zijn dat je misschien wat extra water moet drinken.

Zelfs het gevoel van helemaal geen dorst hebben kan een symptoom zijn. Je lichaam heeft allerlei manieren om je te waarschuwen. Let er dus altijd goed op dat je tussendoor consistent een glas water drinkt.