Health

Hydratatie formule: zo bereken je hoeveel water je per dag nodig hebt

hoeveel-water-nodig-per-dag
(Foto: freepik.com)

Bij hitte zoals afgelopen weekend is het van groot belang om goed gehydrateerd te blijven, oftewel het vochtgehalte in je lichaam op peil te houden. Maar let op, de hoeveelheid water of vocht die je dagelijks nodig hebt, is voor iedereen weer anders. Dit hangt namelijk voor een belangrijk deel af van je lichaamsgewicht. Bereken hoeveel jij op een dag moet drinken met een simpele formule.

Hoeveel water heb je nodig per dag?

Natuurlijk weten we allemaal dat water drinken belangrijk is. Een dagelijks glas lauw water met een vleugje citroen kan zelfs een verlagend effect hebben op de bloeddruk. Maar met ons vaak drukke bestaan vergeten we weleens om voldoende te blijven drinken en drinken we veel te weinig. En dat is niet best, want dit kan zelfs leiden tot een kloppende hoofdpijn. Volgens het Voedingscentrum hoef je trouwens niet alleen maar water te drinken om gehydrateerd te blijven.

Je kunt gerust afwisselen met andere dranken, zoals thee, koffie, magere of halfvolle zuiveldranken en sojadrink. Op de vraag hoeveel je precies moet drinken, is er geen wetenschappelijk antwoord. Toch zijn er wel richtlijnen waar je je aan kunt houden: over het algemeen wordt aangeraden om 30 ml water per kilo lichaamsgewicht te rekenen. Hoe je dit precies kunt berekenen, leggen we je uit aan de hand van onderstaande formule, met dank aan onze zustersite Womanly.

bereken vocht inname

Een simpele rekensom voor je water inname per dag

De basis inname kun je berekenen met een eenvoudig sommetje: je vermenigvuldigt je lichaamsgewicht met 0.03. Daarmee krijg je de hoeveelheid liters die je eigenlijk op een dag zou moeten drinken. Stel dat je bijvoorbeeld 80 kilo weegt, dan zou je 2.4 liter moeten drinken. Maar let op, er zijn ook nog andere factoren die hierin meespelen.

Sport je bijvoorbeeld regelmatig? Tijdens een intensieve training kun je wel 1 tot 2 liter vocht verliezen. Daarom is het belangrijk om extra te drinken vóór, tijdens en na je training, om je vochtbalans op peil te houden. In de zomer zul je natuurlijk ook meer dorst hebben door het overvloedige zweten. Genoeg redenen dus, om wat meer te drinken. Wanneer je te weinig drinkt, zul je snel merken dat je last krijgt van symptomen zoals vermoeidheid, sufheid, minder vaak moeten plassen en zelfs flauwvallen.

bereken vocht inname

Zorg voor voldoende hydratie

Dus, zorg ervoor dat je altijd voldoende gehydrateerd blijft. Drink genoeg water en andere vochtige drankjes, en vergeet niet dat jouw waterbehoefte uniek is en afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder je lichaamsgewicht en de activiteiten die je onderneemt. Begin in de ochtend en hou het daarna bij. Wees alert op de signalen van je lichaam en geef het de verfrissing die het verdient.