hoeveel slaap nodig feiten fabels
Health

Hoeveel slaap heb je nodig? Dit zijn de feiten en fabels

Voldoende slapen is niet alleen goed voor je humeur, maar ook erg belangrijk voor je algehele gezondheid. Maar hoeveel slaap heb je nodig? Het is een feit dat veel mensen een bepaalde hoeveelheid slaap nodig hebben om zich alert en uitgerust te voelen. In dit artikel nemen we je mee in de feiten en fabels wat betreft slaap hoeveelheid.

Hoeveel slaap heb je nou nodig?

Talloze wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat genoeg slaap essentieel is, op welke leeftijd dan ook. Slaap stimuleert de geest, herstelt je lichaam (na bijvoorbeeld een avondje stevig drinken), en versterkt vrijwel elke vezel in ons lichaam. Maar hoeveel uur slaap hebben we nodig? En welke feiten en fabels zijn er te vinden op het gebied van slapen?

Er zijn veel onbeantwoorde vragen op het gebied van slaap. In de loop van de jaren zijn er een gigantisch aantal mythes en onwaarheden de wereld ingeslingerd, wat ook nog eens door veel mensen als waarheid wordt aangenomen. Dat is nu voorbij. Lees maar eens mee:

hoeveel slaap nodig

1. Zoveel uur slaap heb je gemiddeld per leeftijd nodig (feit)

We claimen niet de waarheid in pacht te hebben, want hoeveel slaap een persoon nodig heeft, verschilt per individu. Wel is het zo dat een ‘normale slaapperiode’ bij jong volwassenen, net als bij volwassenen, ligt tussen de 7-9 uur per nacht. Ook is het zo dat de hoeveelheid slaap die je per nacht nodig hebt afhankelijk is van je leeftijd:

  • Pasgeboren baby’s – 14-17 uur
  • Baby’s / 12-15 uur
  • Peuters / 11-14 uur
  • Kleuters / 10-13 uur
  • Jonge kinderen / 9-11 uur
  • Tieners / 8-10 uur
  • Volwassenen / 7-9 uur
  • Senioren / 7-8 uur

2. Je lichaam kan getraind worden om minder slaap nodig te hebben (fabel)

Je hebt dit gerucht in de loop der jaren vast en zeker wel eens voorbij horen komen. Helaas is hier niks van waar. Sterker nog, het komt zelden voor dat iemand minder dan zes uur slaap nodig heeft om te functioneren. We horen je al denken: “Maar ik ken iemand die zegt niet zoveel slaap nodig te hebben?”

Volgens deskundigen komt dit omdat die mensen simpelweg vertrouwd zijn geraakt aan de negatieve effecten van verminderde slaap. Dat iemand gewend raakt aan de effecten van slaaptekort, betekent niet dat diegene minder slaap nodig heeft. Wel zijn er uitzonderingen:

hoeveel slaap nodig

Sommige mensen lijken inderdaad goed te functioneren met minder dan zes uur slaap. Er is zelfs bewijs gewonden dat dit een zeldzame genetische mutatie is. Het feit dat iemand dit heeft, betekent niet dat functioneren met minder slaap getraind kan worden. Zet die gedachte dus maar uit je hoofd.

3. Powernaps zijn ongezond (fabel)

Het verhaal dat dutjes in de middag ongezond zijn, is een fabel. Wel is het zo dat experts mensen vaak aanraden om dit niet te doen, puur en alleen om een betere nachtrust te garanderen. Als iemand echter wat slaap heeft gemist, kan een dutje goed helpen om het opgebouwde slaaptekort weg te werken.

Twintig minuten is daarom de perfecte lengte voor een powernap. Hiermee voorkom je dat je in je remslaap terecht komt. Als dit wel gebeurt, bestaat de kans dat je alleen nog maar vermoeider wakker wordt. Altijd je wekker zetten dus.

4. Te snel in slaap vallen duidt op slaaptekort (feit)

Ken je die mensen die 2 minuten nadat ze zijn gaan liggen al niet meer aanspreekbaar zijn? Heel vervelend voor personen die meer moeite hebben om in slaap te komen. Maar wat je waarschijnlijk niet wist, is dat deze mensen waarschijnlijk slaaptekort hebben. Een normaal uitgerust persoon heeft 10-20 minuten nodig om in slaap te vallen. Zit je hieronder? Dan is het misschien tijd om wat meer uurtjes slaap te pakken.

Beter slapen voor meer energie en een gezonder leven

Veel mensen hebben een haat-liefde relatie met in slaap komen. Hoeveel slaap iemand precies nodig heeft, ligt aan de situatie en de persoon zelf. Wel zijn er richtlijnen die je kan aanhouden om bijvoorbeeld te bepalen of je lijdt aan slaaptekort hebt. Gebruik daarom bovenstaande feiten en fabels.