Life

Zo lang zijn koppels gemiddeld samen voordat ze trouwen

hoelang-samen-trouwen
(Foto: Freepik.com)

Hoe lang moet je jouw partner kennen voordat je gaat trouwen? Vrijwel iedereen met trouwplannen vraagt zich op dat een gegeven moment af. Hoe lang zijn koppels eigenlijk gemiddeld samen voordat De Grote Vraag wordt gesteld? Naar deze vraag is onderzoek gedaan, we zetten de verrassende uitkomsten voor je op een rij.

Hoe lang kennen stellen elkaar voordat ze trouwen?

In vergelijking met vorige generaties trouwen stellen tegenwoordig op aanzienlijk latere leeftijd: gemiddeld is de bruid of bruidegom nu 8 jaar ouder dan in de jaren zeventig. Een ander verschil met vroeger is de onafhankelijkheid: 83% voelde geen druk om te trouwen – het is een persoonlijke keuze.

De meerderheid van de stellen woont al samen voordat ze trouwen. Ze hebben langdurige relaties voordat ze in het huwelijksbootje stappen. Om met de deur in huis te vallen, gemiddeld hebben stellen die gaan trouwen al 4,9 jaar een serieuze relatie met elkaar.

hoelang samen voor trouwen

17 maanden daten voor samenwonen

Die 4,9 jaar valt gemiddeld als volgt uiteen in: 1,4 jaar (oftewel zo’n 17 maanden) daten voordat ze gingen samenwonen. Vervolgens 1,83 jaar (22 maanden) samengewoond voordat ze verloofd raakten.

Daarna waren ze 1,67 jaar (20 maanden) verloofd voordat ze trouwden. De totale gemiddelde tijd dat ze samenwoonden voordat stellen trouwden, is in totaal 3,5 jaar. Het gemiddelde aantal serieuze relaties dat elk lid van het stel vóór het huwelijk had, is 2.

Nog meer interessante bevindingen uit het onderzoek

  • De gemiddelde leeftijd van een vrouw die in 1971 trouwde, was 22,6 jaar, nu is dat 30,8 jaar.
  • De gemiddelde leeftijd van een man die in 1971 trouwde, was 24,6 jaar, nu is dat 32,7 jaar.
  • 95% van de getrouwden zou het andere stellen aanraden om te trouwen.
  • 91% van de stellen kiest ervoor om te trouwen om toewijding te tonen. Slechts 2% vanwege sociale druk, 2% vanwege financiële redenen, 2% vanwege gemak.
  • 80% voelt dat het niveau van toewijding is toegenomen sinds het huwelijk (3% voelt dat het is afgenomen).
  • 46% van de stellen krijgt binnen 2 jaar na het huwelijk een kind.

hoelang samen voor trouwen

Huwelijk weer in de lift?

Het onderzoek werd gedaan onder 4.000 stellen in Engeland en daar is het aantal huwelijken aan het stijgen (jaarlijkse groei van 2,7% volgens recente cijfers) na een gestage maar drastische daling in de afgelopen 50 jaar.

In Nederland zien we deze trend wat minder, volgens cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek. In Nederland zien we sinds 1998 steeds minder huwelijken, onder andere door de opkomst van het geregistreerd partnerschap.