Life

Zo lang duurt een huwelijk gemiddeld voordat meeste koppels scheiden

hoelang-gemiddeld-huwelijk-scheiden

Het is geen geheim dat veel serieuze relaties eindigen na ongeveer acht jaar. Maar waarom is dat eigenlijk? Waarom scheiden zoveel stellen na 8 jaar huwelijk? Waarom niet bijvoorbeeld 3 of 12 jaar? Goede vraag, laten we eens kijken naar de redenering erachter.

Eerste huwelijk gemiddeld 8,2 jaar

Statistieken melden dat een eerste huwelijk gemiddeld 8,2 jaar duurt, voordat het eindigt in een scheiding. De meeste huwelijken kennen een eerste periode van ongeveer vijf tot zeven jaar van stabiliteit en vervolgens twee tot drie jaar van rusteloosheid en overgang, zo stelt relatiedeskundige Robert Taibbi in het Amerikaanse tijdschrift Psychology Today.

Het is een gegeven dat we veranderen naarmate we ouder worden.  De ontwikkeling bij volwassenen verloopt in blokken van meestal zo’n zeven à acht jaar. De aanleiding voor rusteloos kan verschillen. Soms ligt de focus bij een van de partners teveel op werk en carrière, soms gaat het over kinderen, financiën relatie met je ouders, maar soms gaat het ook over je intieme relatie en vreemdgaan.

Scheiden na 8 jaar

De eerste jaren van een huwelijk of partnerschap

In het begin van een relatie hadden beide partners psychologisch iets nodig in hun leven – ontsnappen aan hun ouders, stabiliteit, een kind krijgen, zich belangrijk of verzorgd voelen. De andere persoon voorziet hierin. Onbewust werd er een deal gesloten: ik geef je jouw belangrijkste behoefte, en jij geeft mij de mijne.

In de eerste paar jaar bouw je samen een leven op met regels en routines, zodat je stabiliteit hebt en niet elke dag je leven opnieuw hoeft uit te vinden: wie zet het vuilnis buiten, hoe vaak komt mijn moeder eten et cetera? Sommige stellen komen nooit door deze fase – ze ruziën over levensstijl en verwachtingen en gaan scheiden – maar de meesten halen het wel.

Scheiden na 8 jaar

Na vijf, zes jaar ontstaat vaak onrust

Maar na vijf, zes, of zeven jaar begint een van beide partners (soms beiden) onrustig te worden. De onrustige fase, oftewel overgangsfase duurt meestal 2 of 3 jaar. Het leven dat het koppel heeft opgebouwd met zijn regels en routines werkt niet meer of past niet meer bij hen. Vroeger werd dit ‘the 7 year itch genoemd’ omdat toen de gemiddelde tijd waarna men scheidde zo’n 7 jaar was, tegenwoordig is dat 8,2 jaar.

Een breuk is niet altijd onvermijdelijk

In plaats van scheiden of jezelf afleiden en de problemen negeren, is de uitdaging om aandacht te besteden aan de rusteloosheid en emoties en ze bespreken met je partner. In plaats van scheiden kun je er ook mee aan de slag van wat jullie allebei moeten veranderen – dat kan gaan om meer teamwork, meer aandacht en meer gehoord worden, of een minder hectische levensstijl en meer rust en meer intimiteit.