autoschade voorkomen
Wheels

Autoschade voorkomen? Met deze tips ben je veiliger én goedkoper uit

Jaarlijks weten duizenden Nederlanders hun wagen tegen een boom of op een andere onhandige plek te parkeren. Het gevolg: een fikse schadepost. Gelukkig kun je met een aantal slimme handelingen schade aan je auto voorkomen. We geven hier een aantal tips en beginnen met essential nummer een: je auto verzekeren met de juiste dekking.

Verzeker de boel

Een autoverzekering met basisdekking (de welbekende wa, oftewel wettelijke aansprakelijkheid) is verplicht en zeker niet nutteloos. Een wa-verzekering dekt namelijk de schade die je onderweg veroorzaakt aan anderen en hun goederen; die ongevallen die in een klein hoekje zitten.

Schade aan jezelf of je eigen auto wordt niet gedekt, hoe ongelukkig dat soms ook uit mag komen. Met een basisvariant van de wa-verzekering ben je ook niet verzekerd tegen ruitschade, schade bij diefstal of brand, of schade na aanrijding met loslopende dieren.

Gelukkig zijn daar ook weer andere oplossingen voor. Wil je het zo veel mogelijk safe spelen? Kies dan voor beperkt casco (wa+) of volledig casco (All Risk). All Risk is de enige dekking die ook schade aan je eigen wagen dekt.

autoschade voorkomen

Denk vooruit

Met de juiste autoverzekering komen onverwachte kosten niet op eigen schouders terecht, maar daarnaast vermijd je flinke rekeningen ook door de kans op schade zoveel mogelijk te beperken. Een extra voordeel van deze methode: elk schadevrij jaar scheelt weer extra premie of eigen risico.

Daarom voorkom je met deze 8 tips schade aan je trouwe vierwieler:

1.

Polijst je koplampen om de twee jaar. Door de doffe uv-coating op te poetsen word je beter zichtbaar op de weg én heb je zelf ook beter zicht. Controleer en vervang ook de ruitenwisserbladen op tijd.

2.

Plaats GSW-veiligheidsfolie op je autoruiten. Hiermee worden de ruiten 20 keer sterker en dat maakt het voor inbrekers weer moeilijker om je ruit in te tikken.

3.

Rij je elektrisch? Hou dan altijd in gedachten dat je auto erg stil is, en dus minder snel wordt opgemerkt door je omgeving. Mocht je alsnog in een ongelukkige situatie belanden, zet dan de motor uit. Dat is veiliger voor hulpverleners en eventuele slachtoffers in de buurt.

4.

Houd je altijd aan de snelheid, ook als je haast hebt. Vooral op wegen van zeer open asfaltbeton liggen soms veel losse kiezels die omhoog schieten. Ook een sterretje zit in een klein hoekje.

5.

Keep your eyes on the road. Gebruik een makkelijk, duidelijk navigatiesysteem waar je niet mee hoeft te rommelen. Laat je telefoon even voor wat het is of gebruik een fijn Bluetooth systeem. Hoe minder afleiding, hoe kleiner de kans op ongelukken.

6.

Rij in de koudere maanden (oktober tot en met maart) met winterbanden voor een kortere remweg en meer grip op de weg. Bij een snelheid van 50 km per uur kom je hiermee wel 28 meter sneller tot stilstand dan met zomerbanden. Op een glad wegdek kan dat nogal verschil maken.

7.

Maak alle ruiten en spiegels schoon. Je ziet zo simpelweg meer en houdt makkelijker overzicht in het verkeer.

8.

Vergeet de APK-keuring niet. Hoewel een jaarlijkse keuring niet voor alle auto’s verplicht is, is overslaan onverstandig. Een goede APK-beurt maakt je auto een stuk veiliger. Plan dus op tijd een afspraak in bij een gespecialiseerde onderhoudsgarage.