Health

Dit is hoe vaak jij je kussen moet verschonen in 1 jaar tijd

hoe-vaak-kussen-verschonen

Een goede nachtrust  is essentieel voor onze fysieke en mentale gezondheid. We besteden dan ook veel aandacht aan het kiezen van de juiste matras en het creëren van de perfecte slaapomgeving. Maar hoe zit het met kussens verschonen? Toch een onmisbaar onderdeel in je slaapkamer. Het is verstandig je kussen regelmatig te verschonen vanwege je persoonlijke hygiëne. Maar hoe vaak moet je dat eigenlijk doen?

Kussen verschonen voor hygiëne en gezondheid

Onze kussens absorberen zweet, huidschilfers en vetten van ons haar en gezicht tijdens de slaap. Deze opeenhoping van vuil kan leiden tot een ongezonde slaapomgeving en diverse gezondheidsproblemen, zoals allergieën, huid- en ademhalingsproblemen. Regelmatig je kussen verschonen is daarom belangrijk m deze risico’s te verminderen.

Maar hoe vaak moet je je kussen dan verschonen? Dit hangt af van het type kussen en hoe vaak je het gebruikt. Over het algemeen wordt aangeraden om het kussen één keer per kwartaal te wassen, ofwel zeker 4 keer per jaar. Bij intensief gebruik wordt aangeraden om het kussen elke zes weken te wassen, waar neerkomt op minimaal 8-9 in een jaar. Hou deze stelregel aan als je haar producten gebruikt, je haren niet wekelijks wast en of vaak dagcrème gebruikt. Dit gaat geeft namelijk af op je kussen en daardoor is vaker verschonen raadzaam.

Hoe vaak kussen verschonen

Denk aan de wasvoorschriften

Maar let op, niet alle kussens zijn geschikt om in de wasmachine te wassen. Lees daarom altijd eerst de wasvoorschriften op het label van het kussen. Als het kussen niet in de wasmachine kan, kun je het kussen laten reinigen bij een stomerij of zelf met de hand doen.

Onderhoudstips voor je kussen

Naast het regelmatig verschonen van je kussen, zijn er ook enkele onderhoudstips die je kunt volgen om de levensduur van je kussen te verlengen en de hygiëne te behouden:

  1. Gebruik altijd een kussensloop om je kussen te beschermen. Was de kussensloop minstens één keer per week.
  2. Laat je kussen regelmatig luchten, bijvoorbeeld door het buiten te leggen, als het weer het toelaat.
  3. Volg altijd de was instructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat je je kussen op de juiste manier reinigt. Sommige kussens kunnen in de wasmachine worden gewassen, terwijl andere alleen geschikt zijn voor handwas.

Hoe vaak kussen verschonen

Slaap gezonder en comfortabeler

het regelmatig verschonen van je kussen is belangrijk voor de hygiëne én levensduur van het kussen. Afhankelijk van het type kussen en het gebruik ervan, wordt aangeraden om het kussen één keer per kwartaal tot elke zes weken te wassen. Vergeet ook niet om de wasvoorschriften op het label van het kussen te controleren. Zo slaap je niet alleen comfortabel, maar ook hygiënisch.