NFT
Geld & Carrière

Wat zijn NFT’s en hoe koop je ze?

NFT’s, oftewel, Non-Fungible Tokens, zijn de laatste tijd erg in populariteit gestegen. Deze unieke collector-items gaan soms voor veel geld over de toonbank, en worden daarna voor nog meer geld verkocht. Maar hoe koop je nou eigenlijk een Non-Fungible Token? Dat gaan we je in dit artikel uitleggen. Na het lezen weet jij exact hoe en waar je ze kunt kopen en verkopen.

Wat is een NFT?

Een Non-Fungible Token is een token dat iets unieks vertegenwoordigt. Het is niet vervangbaar en er is geen tweede exemplaar van. Dat kan een digitaal kunstwerk zijn, denk aan deze NFT kunst van Beeple, of bijvoorbeeld een liedje. Je koopt ze op marktplaatsen die daarvoor bestemd zijn, maar daarover later meer. Feit is dat jij, na het kopen van een NFT, het alleenrecht krijgt over dat wat je gekocht hebt.

Normale tokens maken gebruik van ERC-20 protocol . Dat werkt in het geval van Non-Fungible Tokens anders, deze werken op een ER-721 protocol. Dit protocol zorgt ervoor dat de tokens uniek worden gemaakt en van elkaar verschillen. Dit wordt vastgelegd in blockchain. Jouw NFT heeft dus een uniek nummer en andere eigenschappen die jouw exemplaar uniek maken.

Hoe koop ik een NFT?

Het kopen van een Non-Fungible Token doe je op online marktplaatsen waar deze worden verhandeld zoals OpenSea. Maar ze worden ook verkocht op veilingen. Je hebt in alle gevallen cryptocurrency als betaalmiddel nodig, meestal wordt er Ethereum gebruikt, maar sommige platformen, zoals Solanart gebruiken hun eigen coins.

Ethereum is te koop op crypto exchanges zoals Binance of het Nederlandse Litebit. Je kunt je coins bewaren in een wallet zoals Metamask. Met deze wallet kun je jouw NFT’s kopen op Opensea. Jouw aankoop komt dan in je wallet terecht onder het kopje ‘collectibles’. Dit is de plek waar je al jouw NFT’s kunt bekijken. Ga je nog een stap verder? Dan kun je straks jouw kunst in de Metaverse ophangen.

Binance heeft sinds kort ook een NFT marktplaats. Daar betaal je met de Binance coin (BNB) of met de stablecoin (BUSD). De aankopen gaan hier net zo simpel als in een webshop. Dus zo simpel is het! Vanaf nu kun je jouw eigen Non-Fungible Tokens aanschaffen en verhandelen. Succes!