Hoe gezond is een airfryer
Health

Hoe gezond is een airfryer werkelijk en smaakt het beter?

Tegenwoordig willen we allemaal gezonder leven. En dat is hartstikke goed. Ben jij bezig met een gezonder leefpatroon? Check dan dit artikel en deze. Een van de boosdoeners in ons eetpatroon is toch wel alles wat uit de frituur komt. Frietjes, kipnuggets, een kroket, you name it. Veel mensen stappen dan ook over naar een airfryer. Hoe gezond is een airfryer en hoeveel gezonder is de airfryer ten opzichte van de traditionele frituurpan? Wij hebben dat even voor jullie uitgezocht. Het resultaat is verrassend!

Wat is een airfryer?

Tja, de naam verklapt het al een beetje. Een airfryer is een frituurpan, maar dan anders. Je bakt niet in olie, maar met hete lucht. Klinkt best magisch toch? Een airyfryer staat tegenwoordig bekend als de gezonde (en hippe) variant van de traditionele frituurpan.

Je kan niet alleen ‘frituren’ met een airfryer. Nee, met deze bad boy kan je ook braden en grillen. De airfryer is dus een stuk veelzijdiger dan de classic frituurpan. Een airfryer is te vergelijken me een heteluchtoven.

Hoe gezond is een airfryer?Airfryer VS frituurpan

Oké, alles best en aardig maar jullie willen natuurlijk weten of de airfryer gezonder is. Leuk dat je veel kan doen met een Airfryer maarre is een airfryer ook een beetje gezond? Nog belangrijker: is de airfryer gezonder dan de frituurpan? Ja! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je een stuk minder vet binnenkrijgt wanneer je eten in een airfryer wordt gemaakt.

Zo blijkt dat er maar liefst 70% minder vet wordt gebruikt voor de bereiding. Dat is 45 kcal per 100 gram minder dan met de traditionele frituurpan. Andere pluspunten zijn natuurlijk ook dat je huis niet zo naar olie ruikt én het minderen in verminderde gebruik van olie heeft een positief effect voor het milieu.

Levert airfryen of frituren meer acrylamide?

Wat is acrylamide? Acrylamide is een stof die ontstaat wanneer zetmeelrijke producten worden verhit boven 120 ºC. Uit onderzoek blijkt dat acrylamide schadelijk kan zijn voor dieren, bij mensen kan het alleen schadelijk zijn als je te veel acrylamide binnenkrijgt. Bij het frituren van frietjes krijg je de meeste acrylamide. Bij een airfryer wordt er minder acrylamide gevormd omdat er een lagere temperatuur wordt gebruikt. Chill

Hoe gezond is een airfryer?

Laten we wel eerlijk blijven. Een kroket blijft een kroket en is niet de meest gezonde snack. Toch kan de airfryer wel een gezonder alternatief zijn. Tijdens de bereiding van het eten wordt er minder vet gebruikt waardoor er sprake is van een lagere calorie-inname. De enige keerzijde: Bij verhitting van een airfryer zouden er schadelijke stoffen vrijkomen. Toch is dit nog niet volledig bewezen.

Belangrijk om te weten: Wanneer je een airfryer aanschaft, bestaan er producten die speciaal zijn gemaakt voor de airfryer. De producten die speciaal zijn gemaakt voor de airfryer zijn alleen bedoeld voor de airyfryer. Stop je airfryer kroketten nooit in de oven. Anders zit je straks met ontploffende kroketten aan de eettafel.

Smaakt eten uit een airfyer lekkerder?

In principe smaakt je favoriete snack nog even lekker. Natuurlijk is het een persoonlijke voorkeur. Sommige mensen vinden eten uit een airfryer niet lekker omdat het niet ‘crispy’ genoeg is. Zo zal een kroket uit de friteuse altijd knapperiger zijn dan eentje uit de oven of airfryer. De airfryer is wel een gezond alternatief dus zeker de moeite waard om een keertje uit te proberen.