het jaar van fortuyn
Film & Serie

Het jaar van Fortuyn: alles wat je moet weten over de serie

Het jaar van Fortuyn is een nieuwe serie die is gebaseerd op het leven van misschien wel de meest besproken politicus ooit in Nederland. De eerste aflevering die uitgezonden werd, is door meer dan een miljoen mensen bekeken, wat nog maar eens bewijst wat voor invloed Fortuyn heeft gehad.

Wie was Pim Fortuyn?

Pim Fortuyn was voordat hij de politiek betrad een schrijver en hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Begin 2000 veroverde hij het politieke toneel. Met zijn controversiële ideeën, sterke debatvaardigheden en flamboyante voorkomen verdeelde Fortuyn op zijn eigen manier de Nederlandse politieke sfeer.

En dat zorgde voor flink wat roering in de samenleving. Zo riep hij op tot een ‘ideologische strijd’ tegen de islam, waarmee hij een debat wilde aanwakkeren over hoe volgens hem de islamitische cultuur onverenigbaar is met de Nederlandse opvattingen. Volgens Fortuyn was er in de Nederlandse samenleving geen plaats voor delen van het geloof.

Grote controverse rondom Fortuyn

Fortuyn werd beschuldigd van elke vorm van -isme. Seksisme, populisme, racisme en ga zo maar door. De controverse rondom Fortuyn groeide tot een kookpunt. Tijdens de presentatie van zijn laatste boek zouden demonstranten zelfs een cake gevuld met uitwerpselen en braaksel in zijn gezicht hebben gegooid.

En wat begon als met excrementen gevulde taarten, eindigde in een koelbloedige moord. Twee dagen voor de verkiezingen, op 6 mei 2002, werd de politicus op het Mediapark in Hilversum doodgeschoten door de einzelgänger Volkert van der Graaf, die daarna verklaarde dat het zijn plicht was.

het jaar van fortuyn Pim Fortuyn

Het jaar van Pim Fortuyn

Je kan je voorstellen dat twintig jaar na zijn dood een eigen serie onvermijdelijk was. Daar moet bij gezegd worden dat de serie een gedramatiseerde versie is van de werkelijkheid. Zo schreef het NRC in een reactie dat ‘Het jaar van Fortuyn’ zeer losjes is gebaseerd op feiten.

Aan de andere kant noemde De Volkskrant de serie ‘een van de beste Nederlandse series van de afgelopen jaren, wat naar onze mening wat overdreven is. Desondanks hebben wij ons zeker vermaakt met Het jaar van Fortuyn, die nu te bekijken is op NPO Start.