Health

Avondje stevig gedronken? Zo lang duurt het herstel van een flinke kater

herstel_van_een_kater

We kennen het gevoel allemaal – opstaan na een avondje stevig drinken. Barstende koppijn, misselijkheid en in sommige gevallen zelfs braken. Het hebben van een kater kan aanvoelen alsof je net door een auto bent aangereden. Een flinke aanslag voor je gezondheid dus. Maar hoe lang duurt het voor je lichaam om écht te herstellen?

Herstel van een flinke kater

Een dokter heeft hierin duidelijkheid gegeven in een artikel wat is geplaatst door The Sun. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat de herstelperiode van een kater veel langer duurt dan je zou denken. Sterker nog, er is flink wat wilskracht voor nodig om je lichaam weer in zijn oude staat te krijgen.

Dr. Elizabeth Rogers, clinical director van Bupa Health Clinics, vertelde: “Als je vier weken lang geen alcohol meer consumeert, verbetert je leverfunctie automatisch. Als je lever niet te erg is aangetast door de alcohol duurt de gemiddelde herstelperiode tussen de vier en acht werken.”

herstel van een flinke kater

Drink met mate

Het drinken van alcohol is overal ter wereld genormaliseerd, en hoewel de risico’s vaak benoemd worden, lijken veel mensen zich niet te realiseren hoe gevaarlijk het kan zijn. Het komt erop neer dat hoe vaker je in een kort tijdsbestek drinkt, hoe groter het risico op letsel of ziekte.

Dit geldt niet alleen voor je lever. Ook je hart en hele spijsverteringskanaal lopen risico als je meer dan 14 drankjes per week consumeert. Nu lijkt dit misschien veel, maar op een gemiddelde gezellige avond met vrienden kan het aantal snel oplopen. Drink dus altijd met mate en verantwoordelijkheid.

herstel van een kater drink met mate

Wat te doen tegen een kater

Dat neemt natuurlijk niet weg dat een drankje op z’n tijd ontzettend lekker kan zijn. Wij zullen de laatste zijn die je daarin tegenspreekt. Heb je toch last van een kater? Dan zijn er natuurlijk genoeg oplossingen om je lichaam een extra stimulans te geven om zich sneller te herstellen.

Zo is het binnenkrijgen van gezonde voedingsstoffen een goede manier om je lichaam zo gezond mogelijk te houden. Dat kan bijvoorbeeld met deze voedingstips. Daarnaast is fit blijven in je dagelijks leven ook een goede manier om sneller van een kater te herstellen.